Şemdinli TÜMBEL-SEN'den Soma için basın açıklaması

Şemdinli TÜMBEL-SEN'den Soma için basın açıklaması

Hakkari’nin Şemdinli İlçesinde Manisa’nın Soma ilçesindeki maden ocağında hayatını kaybedenler için basın açıklaması yapıldı.

YÜKSEKOVA HABER

ŞEMDİNLİ - Manisa'nın Soma ilçesinde özel bir şirkete ait kömür işletmesinde meydana gelen facia ile ilgili Şemdinli Belediyesi çalışanları ve TümBel-Sen temsilcileri tarafından bir basın açıklaması düzenlendi. 

Basın açıklamasına Şemdinli Belediye Eş Başkanları Seferi Yılmaz, Nahide Yıldız, TümBel-Sen üyeleri, KESK temsilcileri, Belediye meclis üyeleri ve mahalle muhtarları katıldı.

sm3.jpg

Şemdinli Belediyesi önünde yapılan basın açıklamasını TümBel-Sen üyesi Şevket Öktem okudu. Soma’da yaşanan facianın bir doğal afet olmadığını belirten Öktem, "Kaza dedikleri göz göre göre gelen bir katliamdır! Bu katliamın faili özelleştirme ve taşeronlaştırma politikalarını hayata geçirenlerdir. Yıllarca kamu eliyle üretimin yapıldığı bu sahalar özel sektöre devredildikten sonra iş kazalarında patlama yaşanmıştır. 2002 yılından 2011 yılına kadar kömür madenlerindeki iş cinayetlerini yüzde 40 artış göstermenin nedeni özelleştirme, taşeronlaştırma sonucudur" dedi. 

"Katliamın faili, kuralsız çalıştırma nedeniyle madende çalışan işçi sayısını bile tespit edemeyenlerdir." diyen Öktem şöyle devam etti: "Katliamın faili, çalışan işçi sayısını bilmeyen ancak “işletmede her türlü önlem alınmıştı” diye açıklama yapan zihniyettir. Katliamın faili 15 yaşında çocuğun ölüm haberinin geldiği madenle ilgili “mevzuata aykırı durum” olmadığını açıklayan Çalışma Bakanlığı’dır. Katliamın faili, yapılan uyarılara rağmen Soma’da bu tür iş kazalarından kurtarılan işçilerin tedavisine dönük devlet tarafından yapılmış özel bir sağlık birimi kurmayanlar, hastanelerde yanık ünitesi açmayı “maliyet” olarak görenlerdir.

Katliamın faili, Soma’daki madenlerdeki iş cinayetlerinin araştırılması ile ilgili önergeyi 6 ay boyunca gündeme almayanlardır. Geçtiğimiz sene 9 iş cinayetinin yaşandığı Soma madenleriyle ilgili önergeyi 2 hafta önce reddeden Zihniyettir. Katliamın faili, kömürün tonunun maliyetini 130 dolardan 23 dolara indirdiklerini övünerek anlatan işverendir. 130-140 dolardan 28 dolara indirilmiş maliyetin tamamı iş güvenliğine ilişkindir ve kömürün maliyeti işçi canıyla düşürülmüştür.

Taşeron çalıştırmayı yasaklamayan, madenleri yeniden kamulaştırmayan, iş güvenliği yasasını çöpe atıp tüm denetim yetkisini emek ve meslek örgütlerine vermeyenler, yeni katliamlar için yola devam ettiklerini ilan etmiş olacaktır. Soma’da Hayatlarını kaybeden işçilere Allahtan Rahmet ailelerine başsağlığı ve sabır diliyoruz"

sm4.jpg

BDP İLÇE BİNASINA SİYAH BEZ ASILDI

Öte yandan Soma'daki maden faciası nedeniyle Barış ve Demokrasi Partisi (NDP) Şemdinli ilçe binasının tabellası siyah bir bezle kapatıldı. Siyah bez üzerine “Maden işçileri yalnız değildir", "İşçi Ölümlerine Sessiz Kalmayacağız", "Acımız Büyük Başımız sağ olsun” yazılı dövizler asıldı. 

Şemdinli'deki sivil toplum örgütlerinin de saat 13.00’de bir basın açıklaması yapacağı bildirildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.