Selma Irmak'ın 2.5 yıllık hapis cezası onandı

Selma Irmak'ın 2.5 yıllık hapis cezası onandı

HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak'a verilen 2.5 yıllık hapis cezası onandı. Irmak'ın milletvekilliğinin düşürülmesi gündeme gelebilir.

Tutuklu bulunan HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak’a verilen 2.5 yıl hapis cezasını Antep Bölge Adliye Mahkemesi onadı. Ceza kesinleştiği için Irmak’ın milletvekilliğinin düşürülmesi gündeme gelebilecek.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Eş Genel Başkanları ve milletvekillerine yönelik 4 Kasım 2016’da birçok ilde yapılan eş zamanlı operasyonda gözaltına alınan HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak, Hakkari’de tutuklanmıştı. Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı, Irmak hakkında 2015 ve 2016 yıllarında Diyarbakır, Hakkari ve Şırnak’ta katıldığı miting, basın açıklaması ve televizyon programlarında yaptığı konuşmalar nedeniyle iddianame hazırlamıştı. Mahkeme iddianameyi kabul edince Irmak hakkında  “Suçu ve suçluyu övmek”, “Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme yönetme bunların hareketlerine katılma”, “Örgüt üyesi olma” ve 18 kez “Örgüt propagandası” yapmak suçlamalarıyla 105 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlamıştı.

‘GÜVENLİK’ GEREKÇESİYLE BAŞKA MAHKEMEYE

Dava, ‘güvenlik’ gerekçesiyle Hakkari’den Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne alınmıştı. Irmak, 3 Kasım 2017’de görülen duruşmada mahkeme kararını açıklamıştı.

Mahkeme, Irmak’a “örgüt propagandası yapmak” suçundan 2,5 yıl ve “örgüt üyesi olmak” suçundan ise 7,5 yıl olmak üzere toplam 10 yıl hapis cezasına çarpmıştı.

Mahkeme, gerekçeli kararında, milletvekili olan Irmak’ın katıldığı etkinliklerin siyasi parti faaliyeti olmadığını ileri sürmüştü.

Irmak’ın avukatları Rehan Yalçındağ Baydemir ve Erhan Ürküt, yerel mahkemenin kararının yasaya ve usule aykırı olduğunu belirterek, Antep Bölge Adliye Mahkemesi’ne istinaf talebinde bulunmuştu. Avukatlar, itiraz dilekçesinde Irmak’ın yasama dokunulmazlığı ve siyasi parti faaliyetleri kapsamında katıldığı çalışmalar nedeniyle cezalandırıldığını, SEGBİS üzerinden savunmasının alınması ve davaya ilişkin son sözünün sorulmaması nedeniyle savunma hakkının kısıtlandığını belirtti.

SAVCILIK DA KARARA İTİRAZ ETTİ

Davanın esasına ilişkin savunmalarını hazırlamaları için süre verilmeden karar verildiğini ifade eden avukatlar, yerel mahkemenin Irmak hakkında verdiği kararının bozularak, yargılamanın yeniden yapılması talebinde bulunmuştu. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı ise, Irmak’ın katıldığı bütün eylemlerin “örgüt yöneticiliği” suçunu oluşturduğu iddiasıyla istinaf talebinde bulunmuştu.

MA’nın haberine göre Tarafların istinaf talebini inceleyen Antep Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin verdiği kararda yasa ve usul yönünden aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle istinaf taleplerini oy birliğiyle reddetti.

GEREKÇE: ASIL AMAÇ, AÇIKLANAN AMAÇLARDAN BAŞKA OLABİLİR!

Kararın 5 sayfalık gerekçesinde, Irmak’ın siyasi parti faaliyetleri nedeniyle cezalandırıldığı yönündeki itiraza ilişkin İstinaf Mahkemesi, benzer davalarda AİHM ve Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) verdiği içtihat niteliğindeki kararlara atıfta bulundu. Kararda özetle şu ifadelere yer verildi:

“Ülkeyi yönetmeye talip partilerin, halkın sorunlarını vurgulamak, hükümetin ve yöneticilerinin hatalı ve eksik gördüğü uygulamalarına ilişkin eleştiri yapmak, görüş ve düşüncelerini açıklamak doğal görevleri içindedir. Demokrasilerde özgürlüklerle doğrudan ilişkili olan ve yüksek bir meşruiyete sahip olunan siyasi partilere üye olma ve siyasi faaliyette bulunma özgürlüğünün, başka özgürlükler gibi; terör örgütlerince kötüye kullanılmak istenebileceği açıktır. Nitekim bir takım siyasi faaliyetteki asıl hedef ve amaçların, açıklanan hedef ve amaçlarından daha başka olabileceği gibi asıl hedef ve amaçların gizlenebileceği AİHM’in kararında vurgulanmıştır. PKK ve KCK örgütüyle aynı paralel açıklamalarda bulunan sanığın eylemlerinin ifade özgürlüğü ya da siyasi parti faaliyeti olarak değerlendirilmesine olanak bulunmamaktadır.”

Mahkeme, Irmak’ın tutuksuz yargılanması yönündeki talebi de reddetti.

5 YILDAN AZ OLDUĞU İÇİN YARGITAY YOLU KAPALI

Bu kararla birlikte Irmak’a “örgüt propagandası” yapmak suçundan verilen 2,5 yıllık hapis cezası, 5 yıldan az olması ve Yargıtay temyiz yolu kapalı olması nedeniyle kesinleşti.

İstinaf Mahkemesinin onadığı 7.5 yıllık hapis cezasına karşı ise Yargıtay temyiz yolu açık olduğu için henüz kesinleşmedi. Irmak’ın avukatları kesinleşen 2,5 yıllık hapis cezasına karşı Anayasa Mahkemesi’ne, 7.5 yıllık hapis cezasına karşı ise Yargıtay’a başvuracak. Irmak’ın kesinleşen hapis cezası kararının Meclis Genel Kurulu’nda okunması durumunda vekilliği düşecek.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.