Selahattin Demirtaş ve Sırrı Süreyya Önder'in yeni görevleri belli oldu

Selahattin Demirtaş ve Sırrı Süreyya Önder'in yeni görevleri belli oldu

HDP'de partinin yeni yönetimi de netleşmeye başladığı yönünde bilgiler geliyor.

Haziran'da kurultay yapacak olan HDP'de partinin yeni yönetimi de netleşmeye başladı. İkna edilen BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın HDP Eşbaşkanı olacağı ifade edilirken, ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın da eşbaşkan olacağı belirtildi. İmralı heyetinde yer alan Sırrı Süreyya Önder'in ise partinin TBMM Grup Başkanvekili olacağı belirtiliyor. Parti yönetimindeki değişikliklerin 1 Haziran'da yapılması beklenen İmralı ziyaretinde de Abdullah Öcalan'a iletilmesi bekleniyor. 

Milliyet gazetesinden Namık Durukan'ın haberine göre, çözüm süreci kapsamında HDP heyetinin PKK Lideri Abdullah Öcalan ile  gerçekleştireceği 18. ziyaretin bu hafta sonu yapılması bekleniyor. HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan, İdris Baluken ve HDP İstanbul Milletvekili Önder'den oluşan İmralı heyetinin 1 Haziran’da adaya gitmesi bekleniyor. 

İKİNCİ HEYET DE GİDİYOR

Geçen hafta HDP heyetiyle bakanlar arasında yapılan görüşmede İmralı'ya mevcut heyetin yanı sıra HDP Eşbaşkanları Ertuğrul Kürkçü ve Sebahat Tuncel ile Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana’dan oluşan ikinci bir heyetin daha gitmesi talebi iletilmişti. İkinci heyetin ziyaret talebi Adalet Bakanlığı'nca olumlu karşılanırken, bu heyetin de hafta sonu adaya gidebileceği kaydedildi. Buna göre Buldan, Baluken ve Önder’den oluşan heyetin yapacağı ziyaretten bir gün önce ya da bir gün sonra ikinci heyet Öcalan ile görüşecek. 

BAKANLAR ZİRVESİ

İmralı ziyaretinde HDP heyetinin geçen hafta Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile yaptığı görüşme masaya yatırılacak. Bakanlarla yapılan görüşmede Öcalan'ın bir önceki ziyarette vurguladığı yerel yönetim özerklik şartı ve demokratik sivil toplum yasası konusunda yapılan değerlendirme konuşulacak. 

DTK'NIN BAŞINA BAYDEMİR

İmralı'ya yapılacak ziyaret, BDP ve HDP'nin kurultayları öncesine denk gelmesi nedeniyle önem taşıyor. Bu kapsamda HDP heyeti, Öcalan'a kurultay çalışmaları hakkında bilgi verecek ve HDP'nin yeni yönetimi için belirlenen isimleri iletecek. Edinilen bilgiye göre, 8 Haziran'da yapılacak BDP kurultayında Eşbaşkan Demirtaş, HDP'ye geçecek. Demirtaş'ın yerine gelecek eşbaşkanlar ise milletvekillerinden oluşmayacak. BDP'ye eşbaşkan olacak isimler bölgede yaşayanlardan oluşacak. Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in ise yerel meclis şeklinde örgütlenen ve demokratik özerklik uygulamasına öncülük eden Demorkratik Toplum Kongresi'nin (DTK) başına geçmesi bekleniyor. BDP kurultay sonrası Demokratik Bölgeler Partisi adı altında Güneydoğu'da demokratik özerklik uygulanması konusunda çalışmalar yapacak. 

YENİDEN DEMİRTAŞ

Yerel seçimlerin ardından HDP'ye eşbaşkan olmayacağını açıklayan Demirtaş'ın durumu İmralı'da gündeme geldi. Yoğun görüşmeler ve parti tabanının isteği üzerine Demirtaş ikna edildi. Bu kapsamda Demirtaş'ın 22 Haziran'da yapılacak HDP kurultayında eşbaşkan olması bekleniyor. Partiye ikinci eşbaşkan olarak da ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın seçileceği ifade ediliyor. 

ÖNDER, GRUP BAŞKANVEKİLİ

HDP kurultayının ardından parti yönetiminde köklü değişikliklerin yapılması beklenirken, bu değişikliklere ilişkin İmralı'da Öcalan'ın fikrine de danışılacak. Bu kapsamda HDP Meclis Grup Başkanvekilleri'nde görev değişikliği yapılacak. Buldan HDP Grup Başkanvekilliği görevini yapmaya devam ederken, Baluken ise TBMM İdari Amiri olacak. Baluken'in yerine de Sırrı Süreyya Önder'in getirilmesi bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum