Sel binlerce mayını ortaya çıkardı

Sel binlerce mayını ortaya çıkardı

Bosna Hersek’te sel sularının neden olduğu toprak kaymaları sonucu 1992-1995 yıllarında yaşanan Bosna Savaşı’ndan kalma mayınlar gün yüzüne çıktı.

Tarihinin en kötü sel felaketlerinden birini yaşayan Balkanlar’da sel sularının yanı sıra yeni bir sorun daha gündeme geldi. Sadece Bosna Hersek’te yaşanan 2100 civarındaki toprak kayması sonucu 1992-1995 yılları arasında yaşanan Bosna Savaşı’ndan kalma mayınlar gün yüzüne çıktı. Uzmanlar savaştan kalma 1 milyon civarında mayının gün yüzüne çıktığını ifade ederken bunlardan 120 bininin halen patlamadığını ve sadece 9 bin 400’ünün işaretlenmiş alanlarda yer aldığını kaydetti.

Öte yandan mayınların oluşturabileceği problemin ülke dışına çıkabileceği de belirtildi. Uzmanlar mayınların sel sularının sürüklemesiyle birlikte Avrupa’nın güney doğusuna gidebileceğini ve birçok hidroelektrik santralini tehdit edebileceğini belirtti. Tarihinin en kötü sel felaketini yaşayan Balkanlar’da binlerce insan evinden oldu. Uzmanlar, Sırbistan’da ana elektrik santralinin sel suları tarafından tehdit edildiğini belirtti. Bosna’da, helikopterle mahsur kalanların kurtarılması çalışmaları sürüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.