Seçim zaferini madenci Murat'a armağan etti

Seçim zaferini madenci Murat'a armağan etti

Sakık, seçim başarısını ise Soma’da hayatını kaybeden maden işçilerine ve madenden çıkartılıp hastaneye sevki sırasında bindirildiği ambulansın sedyesini kirletmemek için çizmelerini çıkartmak isteyen Ağrılı Murat Yalçın’a adadı.

Radikal'in haberine göre Türkiye ’nin en yoksul illerinden biri olan Ağrı’nın yeni belediye başkanı artık BDP ’li Sırrı Sakık. Türkiye siyasi hayatına 1991’de SHP Muş Milletvekili olarak giren, DEP milletvekili arkadaşlarıyla birlikte dokunulmazlıklarının kaldırılması nedeniyle 1994 yılından itibaren bir yıla yakın hapis yatan 2007 ve 2011 seçimlerinde yeniden milletvekili olmayı başaran Sakık, Ağrı’nın adıyla da özdeş ağrılarını çözmek için uğraşacak.

Oğlunun ölümüyle birlikte yaşamaya başladığı evlat acısını ve yasını, oğlunun ölümünden bugüne tamamen kesmediği sakallarıyla yüzünde taşıyan Sakık, vedaya hazırlandığı TBMM’nin de en renkli simalarından biriydi.

Gerek giyimi gerekse de partisinin başta iktidar partisi AKP olmak üzere diğer partilerle ilişkilerinde sıklıkla üstlendiği ‘arabulucu’ göreviyle ismi öne çıkan Sakık, çözüm sürecinin de önemli aktörlerinden biri oldu.

Önce eşi Gülsima Sakık ve ardından da oğlu Sidar’ın ölümlerine atıfla “Ağrı yaralı bir kent, ben de yaralıyım. Ağrı’yı yönetirken birbirimize destek olmalıyız” diyen Sakık, seçim başarısını ise Soma’da hayatını kaybeden maden işçilerine ve madenden çıkartılıp hastaneye sevki sırasında bindirildiği ambulansın sedyesini kirletmemek için çizmelerini çıkartmak isteyen Ağrılı Murat Yalçın’a adadı. 

Seçim sonuçlarının ardından konuşan Sakık, “Ben bu seçimi barış için mücadele edenlere, Soma’da hayatını kaybeden madenci kardeşlerimize ve ölümle pençeleşirken bile ayağındaki çizmelerin sedyeyi kirleteceğini düşünerek çıkartmak isteyen Ağrılı kardeşimize adıyorum. Devletin o ceberut yüzünü Türkiye halklarına gösterircesine, sedyeyi kirletmekten korkan arkadaşımıza armağan olsun bu seçim” dedi. 

Başbakan yenilgi görmemeli

Sakık’ın “Seçimin kazananı” hakkında da AKP’ye çarpıcı bir çağrısı var. Sakık’a göre seçim barış yanlıları tarafından kazanıldı.

Sakık, “Burada kazanan barış oldu; yenilen ise barış süreci karşıtlarıdır. Haliyle kazanan barış sürecini yürüten BDP, AKP, Sayın Öcalan’dır. Sözün özü Ağrı’da kaybeden yok. Sayın Başbakan ve AKP yönetimi de sonuçlara bir yenilgi olarak bakmamalı” diyor. 

Cerrah gibi yaklaşacağız

Sakık öncelikli hedeflerini de şöyle sıralıyor: “Bu kent çok yoksul bir kent, kentin acıları var. Acılarının dinmesine katkı vermek için bu kente geldim. Bu kentin ne kadar yaralı olduğunu biliyorum. Dolayısıyla bu kente bir cerrah titizliğiyle yaklaşmalıyız. Bu gerçekliğin bilinciyle Ağrı’yı yaşanabilir bir kent haline getirmek için çalışacağız. Hep birlikte bir kent kültürü ve hukuku oluşturacağız, öncelikli hedefim bu. Merkezi hükümetten de Ağrı’ya yönelik pozitif ayrımcılık beklediğimi belirtmek isterim. Ocak ayında Paris’te, bugünün belediye başkanı Anne Hidalgo ile bir yemekte buluşmuştuk. Sayın Hidalgo, sosyalistlerin adayı olarak bizimle aynı tarihte, 30 Mart’ta seçimlere girmeye hazırlanıyordu. Kendisi kazandı, biz de iki aylık gecikmeyle kazandık seçimi. O yemekte kendisine ‘Ben Türkiye’nin en yoksul illerinden birinin belediye başkan adayıyım. Siz ise dünyanın en güzel kentlerinden birinin yönetimine talipsiniz’ demiş ve kazanmamız halinde iki kent arasında bir köprünün kurulabileceğini vurgulamıştım. Şimdi amacım sembolik de olsa Ağrı ve Paris’i iki kardeş kent yapmak.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.