Seçim takvimi Resmi Gazete'de yayınlandı

Seçim takvimi Resmi Gazete'de yayınlandı

Seçim takvimi Resmi Gazete'de yayınlandı. Seçmenler tarafından gösterilecek Cumhurbaşkanı adayları 1-2 Mayıs, siyasi partiler tarafından gösterilecek adaylar 1-5 Mayıs arasında başvuru yapacak. Kesin aday listesi 13 Mayıs'ta açıklanacak.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) hazırladığı seçim takvimi Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayınlandı.

Takvime göre, seçmenler tarafından 100 bin imza ile gösterilecek Cumhurbaşkanı adaylarının başvuru süresi 1 Mayıs’ta başlayacak ve 2 Mayıs günü saat 17.00’de sona erecek. Adaylık başvurusu kabul edilenler 3 Mayıs’ta açıklanacak. Seçmenler, 4 Mayıs’tan itibaren ilçe seçim kurullarına giderecek, aday göstermek istedikleri kişileri için imza verecek. İmza verme süreci 9 Mayıs saat 20.00’de bitecek.

Cumhurbaşkanı adaylarının yer aldığı geçici liste 10 Mayıs’ta açıklanacak ve listeye 11 Mayıs saat 17.00’ye kadar itiraz edilebilecek. İtirazların karara bağlanmasının ardından, 13 Mayıs’ta kesin liste Resmi Gazete’de yayınlanacak.

PARTİLERİN BAŞVURULARI 5 MAYIS’TA BİTECEK

TBMM’de grubu bulunan siyasi partiler grup kararı ile, tek başına veya birlikte son seçimdeki oy oranı yüzde 5’i geçen ve TBMM’de yer almayan partiler de yetkili organlarının kararı ile Cumhurbaşkanı adayı gösterebilecek.

Siyasi partilerin adaylık başvuruları 1 Mayıs’ta başlayıp, 5 Mayıs saat 17.00’de sonlanacak. Geçici aday listesi 10 Mayıs’ta açıklanacak ve 11 Mayıs saat 17.00’ye kadar itirazlar alınacak.

İtirazlar 12 Mayıs’ta karara bağlanacak ve kesin aday listesi 13 Mayıs’ta Resmi Gazete’den duyurulacak.

SEÇİME KATILMA HAKKI OLAN PARTİLER İTTİFAK YAPABİLECEK

Seçime katılma yeterliliği olan siyasi partiler ittifak yapabilecek. Siyasi parti genel başkanlarının imzalayacağı ittifak protokolünün, 6 Mayıs saat 17.00’ye kadar YSK’ye teslim edilmesi gerekiyor. Bu tarihten sonra ittifaka yeni bir siyasi parti dahil edilemeyecek.

Seçmen listeleri 2-12 Mayıs tarihleri arasında askıda olacak.

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.