Seçim kulisi: Muhalefette son durum!

Seçim kulisi: Muhalefette son durum!

Muhalefet partileri arasında yaşanan baş döndürücü trafik bugün de devam ederken günün yükselen eğilimleri de siyaset kulislerine yansıdı.

Nergis Demirkaya / Duvar

24 Haziran’da yapılacak erken seçim öncesi muhalefet partileri arasında hızlanan temas trafiğinde son dönemece girildi. CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi arasındaki görüşmelerde hem Cumhurbaşkanlığı seçimi hem de Meclis seçimi konuşuldu.

AKŞENER ADAYLIKTA KARARLI

Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda ortak aday arayışı karşılık bulmadı. Bu konuda İYİ Parti’nin ısrarı etkili oldu. İYİ Parti Sözcüsü Aytun Çıray, “Meral Hanım’ın adaylığındaki kararlılık sonuna kadar devam edecek. CHP’nin de böyle bir talebi olmadı. CHP de her partinin kendi adayını göstermesi yanlısı” dedi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de Habertürk TV’de katıldığı yayında, Meral Akşener’in ‘ortak aday’ olması olasılığı ile ilgili, “Akşener’in engellenmesinin önünü kaldırdık. CHP kendi adayını çıkartacak” dedi.

AKŞENER 100 BİN İMZADAN VAZGEÇMEDİ

Seçime girmeme olasılığı üzerine Meclis’te CHP desteğiyle grup kuran İYİ Parti’nin genel başkanı Meral Akşener’in Cumhurbaşkanlığı adaylığı için 100 bin imza toplamasına gerek kalmadı. Ancak partide yapılan son değerlendirmelerde 100 bin imza ile aday gösterilmesi kararından vazgeçilmediği öğrenildi.

CUMHURBAŞKANLIĞI İÇİN BÜYÜKERŞEN YA DA KESİCİ KONUŞULUYOR

Görüşmeler henüz son bulmadı ama tablo Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda tüm partilerin kendi adayını çıkardığı bir sürece evriliyor. CHP Cumhurbaşkanı adayı ve ittifak tartışmaları konusunda en kritik toplantılarından birini yarın yapmaya hazırlanıyor. Önce MYK, ardından olağanüstü toplantıya çağrılan Parti Meclisi’nde bugüne kadar yapılan temaslar, yapılan araştırmaların sonuçları masaya yatırılacak, üyelerin görüşleri alınacak.
CHP’nin kendi Cumhurbaşkanı adayını göstermesi durumunda adayın ya Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ya da CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici olacağı konuşuluyor.

ÇIRAY: ‘SIFIR BARAJ İTTİFAKI’ ÖNERİSİ BİZE GELDİ

Partiler arası temasta gündeme getirilen konulardan biri de “sıfır baraj ittifakı” oldu. İYİ Parti Sözcüsü Aytun Çıray bu öneriyi doğruladı, “Bu değerlendirilmesi, üstüne iyi çalışılması gereken bir öneri. Önümüzdeki seçim süreci çok kısa ve sıfır hata ile götürmemiz gereken bir seçim süreci olduğu için bu teklifi İYİ Parti olarak aldık, yetkili organlarda değerlendiriyoruz. Alternatif öneriler çıkartabilir veya bunun üzerine bir değerlendirme yapabiliriz. Henüz karara varılmadı” dedi.

GENİŞ İTTİFAKA HDP REZERVİ

CHP’nin tartışmaya açtığı Cumhur İttifakı dışında kalan tüm siyasi partileri içine alan ittifak önerisinde henüz son aşamaya gelinmedi. İYİ Parti öneriyi değerlendiriyor, Saadet Partisi sıcak bakıyor ama çekinceler var. Çekincelerin başında da HDP’li bir ittifak tablosunun yaratabileceği risklere dikkat çekiliyor.

İYİ PARTİ’NİN HEDEFİ 2’Lİ İTTİFAK, DP İYİ PARTİ LİSTESİNDE

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in uzun zaman önce dile getirdiği İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti ittifakı güçlü bir olasılık olarak formüller arasında öne çıkıyor. Eğer bu ittifak kararı çıkarsa İYİ Parti ile Saadet Partisi ittifak protokolü imzalayarak oy pusulasında yan yana gelecek. Demokrat Parti’ye ise İYİ Parti listelerinde yer verilecek.

SAADET PARTİSİ’NDE KARAMOLLAOĞLU İHTİMALİ GÜÇLENİYOR

İYİ Parti ile ittifakı güçlü bir olasılığa dönüşen Saadet Partisi’nde ise ana gündem Cumhurbaşkanı adayı. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu Ankara temaslarının ardından 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşecek. Geniş ittifak, ortak aday noktasında çok fazla yol kat edilmediği için Gül’e ziyaret bu durumda daha çok “nezaketen” olacak. Saadet Partisi hafta sonu yaptığı yetkili kurul toplantılarında eğilim yoklaması yapmıştı. Bu yoklamada öne çıkan 2 isim Temel Karamollaoğlu ve Abdullah Gül olmuştu. Bu durumda Temel Karamollaoğlu’nun Cumhurbaşkanı adayı olması da sürpriz olmayacak.

SON BİR LİDERLER ZİRVESİ VEYA TURU OLABİLİR

CHP yöneticilerinden edindiğimiz bilgiye göre YSK seçim takvimi taslağına göre ittifak konusunda 3 Mayıs’a, Cumhurbaşkanı adaylığı için ise 15 Mayıs’a kadar süre var. Bu zaman dilimleri içinde yeni liderler turu veya zirvesi gerçekleşebilir. Bu durum önümüzdeki günlerde de birçok seçeneğin konuşulacağı, yeni seçeneklerin değerlendirileceği anlamına geliyor.

Etiketler : , , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.