SDP: İran'da idamları durdurun

SDP: İran'da idamları durdurun

SDP İstanbul İl Örgütü, İran'da idam edilen Kürt siyasetçiler için İran Konsolosluğu önünde eylem düzenledi

Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) İstanbul İl Örgütü, bugün İran'da idam edilen Kürt siyasetçiler için İstanbul Cağaloğlu'nda bulunan İran Konsolosluğu önünde eylem gerçekleştirdi  "İran'da idamları durdurun! Sömürgeci devletler hesap verecek" sloganı ile gerçekleştiririlen basın açıklamasını SDP üyesi Alinda Su Gökdemir okudu. 

SDP İstanbul İl Örgütü olarak okunan basın açıklması tam metni şöyle:

İran’da idamları durdurun

Sömürgeci devletler hesap verecek

Geçtiğimiz günlerde haklarında önceden idam kararı verilen Amine Tosin, Gulçin Nuri, Faruk Mofesiri ve Yusuf Marufi isimli Kürt tutsaklar, idam edildi. İdam edilen Kürt siyasi tutsakların ailelerine bile haber verilmezken,  idamların hangi şehirde yapıldığı bilgisi de sömürgeci İran devleti tarafından açıklanmadı.

Son olarak Doğu Kürdistan’ın Kirmanşan kentindeki Dizilabad cezaevinde bulunan Simko Xurşîdî ‘Allah’a karşı savaş’ ve rejim karşıtı siyasi bir Kürt partisine üye olmak suçlamasıyla 17 Nisan 2014’te idam edilmişti.

İran'da, 9 Mayıs 2010 yılında da Şirin Elemhuli, Farzad Kemanger, Ferhad Wekili ve Ali Haydarhıyan gibi Kürt siyasetçileri, 26 Ekim 2013'de de Kürt siyasetçi Hebibullah Gulperipur, Urmiye Cezaevi'nde idam edilmişti. 2014 yılının başından bugüne doğu Kürdistan’da 176 kişinin idam edildiği ve bunların 16'sının Kürt olduğu biliniyor.

Doğu Kürdistan İnsan Hakları Örgütü’nün yaptığı açıklamaya göre 20 Kürt siyasetçiye verilen idam cezalarının onandığı ayrıca 39 Kürt dini aktiviste de idam cezası verildiği belirtiliyor.

Rejimin siyasal faaliyetleri nedeniyle haklarında idam kararı verdiği 59 Kürt siyasetçi ise halen İran cezaevlerinde ölüm tehdidi altında. Doğu Kürdistan halkının, hak ve özgürlük mücadelesi sömürgeci İran devleti tarafından uluslararası hukuk hiçe sayılarak, vahşice idam sehpalarında boğulmaya çalışılıyor.

Yüzyıllardır, sömürgeci devletlerin ve uluslararası güçlerin zulmü altında yaşamak zorunda kalmış Kürt halkının özgürlük mücadelesi artık engel tanımamaktadır. Bizler, Kürt halkının özgürlük talebine, kendi kaderini belirleme hakkına yönelen her saldırıya karşı dün olduğu gibi bugünde karşı duracağız. Kürdistan’ın her parçasında idamlar, kalekollar, hendeklerle boğulmaya çalışılan Kürt özgürlük mücadelesinin yanında sömürgeci devletlerin karşısında olacağız.

Sömürgeci İran devleti derhal cezaevindeki Kürt siyasetçileri serbest bırakmalıdır.

Unutulmamalıdır ki, halkların özgürlük isyanı bu katil sömürgeci devletlerden hesap soracaktır.

Yaşasın Kürt halkının özgürlük mücadelesi… 

Sosyalist Demokrasi Partisi İstanbul İl Örgütü 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.