Savcı: İşkence suçunu görüp sessiz kalan polis de suçludur!

Savcı: İşkence suçunu görüp sessiz kalan polis de suçludur!

Fatih'te, 2002'de hamile akrabasını hastaneye götüren Ahmet Koca'yı araçtan indirip döven, boş bir arazide ve nezarethanede dayağa devam eden 11 polis hakkında mütalaa verildi.

İSTANBUL - Savcı Hüseyin Aslan, sanık polislere işkence suçundan 12 yıla kadar ceza verilmesini istedi. Savcı Aslan ayrıca, sanık polisler hakkında ‘hürriyeti tahdit’ suçundan, karakoldaki işkence eylemine müdahale etmeyen, savcılığa bildirmeyen ve ‘sessiz kalmak suretiyle eyleme katılan’ görevli memurlar hakkında da ‘suçu önlememek ve delilleri toplamamak’ fiilerinden suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi ’nde görülen Ahmet Koca Davası’nda bugünkü duruşmasında Savcı Hüseyin Aslan, mütalaasını açıkladı. Savcı Aslan, sanık Muhammet Mustafa Gülcan’nın suçu önlemekle görevli olduğu halde Koca’yı darp ederek kelepçelediğini belirterek, “Yetkili merci emri olmaksızın ve yasal gereklilik olmadığı halde Koca’nın hürriyetinden alıkonulduğu, araca konup Yenikapı’ya götürüldüğü, araçtayken darp edilmeye devam edildiği, indirilip tekrar darp edildiği, bu eylemin birkaç kez tekrar ettiği” sonucuna vardı.

Şüpheli polislere işkence suçundan ceza verilmesi gerektiğini vurgulayan Savcı Aslan, “Sanıkların eylemleri birlikte değerlendirildiğinde, kül olarak işkence suçunu oluşturduğu, her şüphelinin eyleme gerek fiili gerekse sessiz kalmak suretiyle katıldıklarını” belitti. Ayrıca sanık polisler hakkında da hürriyeti tahdit suçundan da suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

SUSAN POLİS DE SUÇLU

Savcı Aslan, karakolda görevli polislerin bu suçla ilgili delilleri toplayıp savcıya bildirmekle yükümlü oldukları halde “sanıkların eylemine zımmi olarak sessiz kalmak suretiyle” işkence suçuna dahil olduklarını fakat görevli polislerin bu suçu iddianamede tanımlandığı halde haklarında iddianame düzenlendiğini vurguladı. Bu nedenle bu polisler hakkında da suçun işlenmesini önlememek, delilleri toplamamak ve bu nedenle suça iştirak etmekten ötürü suç duyurusunda bulunulmasını istedi. Duruşma, karar verilmek üzere 13 Ekim’e bırakıldı.

ÖRNEK MÜTALAA

Koca’nın avukatı Efkan Bolaç, karakol dışarı yapılan polis şiddetinin durdurulmasına yönelik örnek olabilecek bir mütalaanın verildiğini, mahkemenin de bu görüşe uyması halinde ciddi bir ilerleme sağlanacağını savundu. Bolaç, "Bu mütalaa umarız lokal kalmaz. Herkes tarafından uygulanacak bir içtihat olmasını istiyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.