Şaşırtan Arı Ölümleri Masaya Yatırıldı

Şaşırtan Arı Ölümleri Masaya Yatırıldı

Türkiye'de baharın en erken geldiği illerin başında yer alan Aydın'da havaların ısınması ve tarım faaliyetlerinin başlaması ile birlikte milyonlarca arının şaşırtıcı bir biçimde telef olması masaya yatırıldı.

 1 ayı aşkın süredir belirli aralıklarla meydana gelen arı ölümlerinin nedeninin belirlenemediğini belirten yetkililer ölen arıların gelişmiş laboratuvarlarda incelenmesi için karar aldı.

Özellikle Sultanhisar, Nazilli, Yenipazar ve çevre ilçelerde meydana gelen arı ölümlerinin sebebinin belirlenmesi için geçtiğimiz ay başlatılan çalışma sonucu İzmir’de yaptırılan 40 ilaç bazlı tahlillerde arıların yalnızca 1 tanesinde kalıntı bulunduğunu dile getiren yetkililer İstanbul ya da Ankara’da bulunan daha gelişmiş ve yüzlerce ilaç kalıntısı kontrolü yapılan laboratuvarlarda inceleme yapılması için Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği ve Sultanhisar Ziraat Odası’ndan destek kararı aldı.

YOĞUN KATILIM GERÇEKLEŞTİ

AK Parti Aydın Milletvekili A.Gültekin Kılınç’ın da ölümlerin belirlenmesi için destek verdiği çalışmalar kapsamında Adnan Menderes Üniversitesi Sultanhisar Meslek Yüksekokulu'nda toplantı düzenledi. Toplantıya Aydın Arı Yetişticileri Birliği Başkanı Zeki Altın, Sultanhisar Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Nizam Yılmaz, Sultanhisar Ziraat Odası Başkanı Bilal Tarhan, Kuyucak Ziraat Odası Başkanı Kemal Emir ve ilçede bulunan 49 arıcı katıldı. Davet edilen ilaç firmaları yetkililerinin toplantıya katılmaması ise arı yetiştiricilerin tepkisine neden oldu.

ÇİN ATASÖZÜ İLE EĞİTİMİN ÖNEMİNE DEĞİNDİ

2013 ve 2014 yılında yaşanan arı ölümleri ve zirai ilaçların kullanımıyla ilgili toplantıya katılım gösteren arı yetiştiricilerine teşekkür eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Nizam Yılmaz; “Bir Çin atasözü; "Planlarınız 1 yıllıksa buğday ekin, 10 yıllıksa ağaç dikin, 100 yıllıksa insanı eğit" der. Bu yüzden artık devrimiz çağımız bilgi çağı, bilgi teknoloji çağı. Bu çağda bilinçsiz olarak üretim yapmak hem rekabet ortamını ortadan kaldırır, hem de üreticinin katma değerini düşürdüğü için iflas etmek zorunda kalır. Bu nedenle eğitimlerin önemi çok büyüktür" dedi.

İzmir’e gönderilen telef olmuş 3 arı numunelerinden yalnızca 1’inde kalıntı bulunduğunu söyleyen Sultanhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nizam Yılmaz; “Varroa’ya karşı bizim verdiğimiz bir ilacın kalıntısı görülmüş ama diğer ikisinde de ne bir hastalık bulunmuş, ne de bir ilaç ilaç kalıntısı. Ancak biz inanıyoruz ki arılarımız ilaçlamalardan telef oldu" diye konuştu.

BİTKİ ÜRETİCİLERİNİ UYARDI

Bitkisel üretim yapan üreticilere de önemli görevler düştüğünü söyleyen Yılmaz; “Bir zorunluluk yoksa ilaçlamalar bitkilerin çiçeklenme dönemlerinde yapılmamalıdır. Dip sapan, çiçek maymuncuğunda kullanırken bu ilaçlamalar için toz yerine sıvı ilaçlar tercih edilmelidir ve arılara zarar veren ilaçlar seçilmemelidir. Ayrıca bitki üreticisi ilaçlamaları arıların kovanda olduğu sabah erken yada akşam saatlerde yapılmalıdır. Kullanılan ilaç veya ilaç kalıntıları su kaynağına bulaştırılmamalıdır. Son olarak da bitki üreticileri ne zaman ilaçlama yapacağını ve hangi ilaçları kullanacağını arı yetiştiricilerine bildirmelidir” şeklinde konuştu. İlçe Müdür Yılmaz ilaçlama dönemlerinde arıcıların da gerekli önemleri alması gerektiğini söyledi.

‘TEK İSTEĞİMİZ ARICIMIZ ZARAR GÖRMESİN’

Bu yıl ve geçtiğimiz yıl bölgede görülen arı ölümleri ile ilgili yapılan toplantının verimli sonuçlar doğurduğunu ifade eden Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeki Altın da; “Tarım İl ve İlçe Müdürlüğümüz ile Ziraat Odası Başkanlarımızla beraber Sultanhisar’da arı ölümlerini değerlendirdik. Arı ölümlerinin neden olabileceği sorunları hep beraber arkadaşlarımızla beraber masaya yatırdık. Bilindiği gibi Sultanhisar ve Atça bölgesinde son derece yoğun bir şekilde arı ölümleri görüldü. Bu arı ölümlerinin sonuçları İzmir’de bir laboratuvara gitti. 40 civarında ilaç kontrolü yapıldı ama bu 40 ilaçtan herhangi biri rastlanmadı. Bu demek değildir ki asla bu arılar zehirlenmediler, zehirden ölmediği anlamı taşımaz. 41. ilaç ya da başka bir ilaçtan zehirlenmiş olabilir. O nedenle bu ilaçların belirlenmesi için daha geniş imkanları olan laboratuvarlara gönderilmesi gerekiyor. İnşallah onları da Ziraat Odası ve Birliğimiz desteği ile göndereceğiz ve bu arı ölümlerinin sebeplerini kesin olarak belirleyeceğiz. İstediğimiz tek şey arıcımız zarar görmesin. Sadece arıcı değil arıyla beraber tarımın bütün alanları zarar görüyor. O zararların da görmemesi için çalışmalarımız ülkemizin ekonomisine, arıcılarımıza ve çiftçimize yarayışlı bir hale getirmek. En büyük gayretimiz bu yönde. Bölgede ki bütün arıları tehdit ediyor. Özellikle ilaçlamaların yakın olduğu yerdekiler daha fazla görebiliyor ama bizim Atça ve Sultanhisar tarafında, Yenipazar tarafındaki arıcılarımızın yani ova bölgesindeki arıcılarımızın tamamı bundan etkileniyor” dedi.

‘YOSUN VE OT İLAÇLAMALARI GÖZARDI EDİLİYOR’

49 arı yetiştiricisinin 6 bin 700 üyesi bulunan Sultanhisar Ziraat Odası’nın göz bebeği olduğunu söyleyen Ziraat Odası Başkanı Bilal Tarhan; “Çünkü sizler olmasanız biz doğadaki çiçek tozlaşmasını sağlayamayız, üretim artışını sağlayamayız. O yüzden ziraat odasının göz bebeği arıcılardır. Sultanhisar birçok bitki örtüsü ve çiçek çeşidi nedeniyle arıcıların ilgisini görüyor. 2 yıldır arı ölümleri beklemediğimiz, yoğun bir şekilde gerçekleşti. Geçen sene Yenipazar’da belli bir havzada, bu sene Sultanhisar’da belli bir havzada görülüyor. Ölümlerin en fazla çilek üretiminde kullanılan ilaçlardan kaynaklandığını düşünüyoruz. Fakat bu tarihlerde sulama birliklerinin kanallardaki yosunları yok etmek için ilaç kullanması, birçok çiftçimizin tarlayı sürmektense, bir takım ot ilaçları kullandığını göz ardı ediyoruz. Ayrıca Salavatlı Bölgesi Jeotermal Kaynaklarından dolayı şu anda delik deşik. Buradan çıkan gazların da ölçülmesi lazım" dedi.

"DOĞAMIZIN DENGESİNİ KAYBEDİYORUZ"

Aydın Üniversitesinde 8 yıl önce veteriner hekim olarak çalıştığını hatırlatan Bilal Tarhan; “Şuan arıların tam olarak neden zehirlendiğini bilemiyoruz. Fakat geçerli olan zehirlere bakarak laboratuvarda 40 tane belki 41. zehirden zehirlendi. Biz bunu daha geniş kapsamlı bir laboratuvara yollayalım. Arıcılar Birliği ile biz bunu üstleniriz. Yanlış ilaçlamadan dolayı sadece arılar değil, kelebeklerde yok oluyor. Küçük böcekler de kayboluyor. Aslında biz doğamızın dengesini kaybediyoruz" dedi.

Toplantıya katılan arıcıların yanlarında getirdikleri telef olmuş arı numuneleri incelenmesi için Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeki Altın'a teslim edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.