Sarıyıldız: Fotoğrafı çekenler hakkında soruşturma başlatıldı mı?

Sarıyıldız: Fotoğrafı çekenler hakkında soruşturma başlatıldı mı?

HDP’li vekil Sarıyıldız, Cizre’de öldürüldükten sonra çıplak olarak teşhir edilen cenazelerle ilgili İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması istemiyle ilgili soru önergesi verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Cizre’de öldürüldükten sonra çıplak olarak teşhir edilen cenazelerle ilgili Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması için verilen önergede şu ifadelere yer verildi:

‘Acilen soruşturulmalı’

“05.02.2016 tarihinde Cizre’nin Sur Mahallesi’nde 3 kişiye ait cenaze bulundu. Kimliği belirsiz 3 cenaze, belediyeye ait cenaze aracı ile Cizre Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Aynı gün JİTEM hesaplarında Cizre’de öldürüldüğü belirtilen 3 kişinin fotoğrafları paylaşıldı.

“Servis edilen bu fotoğraf ile infaz edildikten sonra çıplak bir şekilde teşhir edilen kadına ait fotoğrafların aynı olduğu görülmektedir. Giyinik halde olan kadının giydiği çoraptan tutun mekâna ait bütün ayrıntılar birbiri ile örtüşmektedir.

“Fotoğraflardan birin de Cizre’nin Cudi ve Sur mahallelerini hâkim bir açıdan gören Şahin Tepesi de açıkça fark edilmektedir. Öte yandan sokakta döşeli olan kilitli parke taşları ve evlerin mimari yapısının Cizre’ye ait olduğu açıkça ortadadır.

“Kürt kimliği ve kadın özgürlük mücadelesinde öncülük eden, kadın bedeni üzerinden ‘zafer’ini ilan etmeye çalışan ırkçı, militarist ve eril zihniyete sahip unsurların gerçekleştirdiği bu insanlık dışı olayın acilen soruşturulması ve yargılanması gerekmektedir.

Sorular

Sarıyıldız, Bakan Ala’ya şu soruları yöneltti:

* İnsanlık dışı bu olayın kim ya da kimler tarafından gerçekleştirildiği tespit edildi mi? Söz konusu fotoğrafta cenazenin başında görülen kişiler özel harekât polisleri midir? Bakanlığınıza bağlı kolluk güçleri ise haklarında görevden el çektirme kararı verildi mi?

* Yaşam ve kişilik haklarının ihlali anlamına gelen ve insanlık suçu sayılan bu olayın sorumlularının hem ulusal hem de uluslararası mahkemelerde gereken cezayı almaları için herhangi bir çalışma başlatacak mısınız?

* 02.2016 tarihinde Cizre’nin Sur Mahallesi’nde 3 kişiye ait cenaze bulundu. Bu cenazelerin kimlik bilgisi nedir?

* Katledilen kadın kimdir? Bu vahşet ne zaman ve nerede gerçekleşti?

* Bahsi geçen vahşetin fotoğrafını çeken ve paylaşanlar hakkında herhangi bir inceleme ya da soruşturma başlatıldı mı?

* Yaşanan vahşete ve faillerine yönelik Bakanlığınız tarafından neden şu ana kadar herhangi bir açıklama yapılmadı?

* Fotoğrafın Cizre’ye ait olmadığını belirterek açıkça yalan beyanda bulunan Şırnak Valisi hakkında herhangi bir inceleme ya da soruşturma başlatıldı mı?

* Fotoğraf Cizre’ye ait olmazsa bile bir kadını infaz eden, işkence eden, çıplak bir şekilde teşhir edip insanlık suçu işleyenlerin açığa çıkarılması ve yargılanması önünde hangi engel bulunmaktadır?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.