Sancar: FETÖ’cü dediğiniz hakimlerin kararları ne olacak?

Sancar: FETÖ’cü dediğiniz hakimlerin kararları ne olacak?

HDP’li vekil Sancar, “Savcılar ve hakimler görevden el çektiriliyor ya da açığa alınıyor. Bu durumda bu hakim ve savcıların daha önce başlattıkları soruşturmalar, açtıkları davalar, yürüttükleri yargılamalar ve verdikleri hükümler ne olacak?” diye sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Mithat Sancar, “15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen darbe girişimi kapsamında görevden alınan savcı ve hakimlerin KCK operasyonları başta olmak üzere yargılama yaptıkları davalarla ilgili şaibelerin açığa çıkarılması” amacıyla verilen araştırma önergesi hakkında Meclis Genel Kurulu’nda konuştu.

Sancar’ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

“Soruşturmalar, davalar, yargılamalar ve hükümler ne olacak?”

“Darbeye karşı tedbir olmak üzere çeşitli adımlar atılıyor, çeşitli düzenlemeler yapılıyor. Bunların arasında en dikkat çekici olanlarından biri de yargıda yapılan tasfiyelerdir.

“Savcılar ve hakimler görevden el çektiriliyor ya da açığa alınıyor. Peki bu durumda bu hakim ve savcıların daha önce başlattıkları soruşturmalar, açtıkları davalar, yürüttükleri yargılamalar ve verdikleri hükümler ne olacak?

“Bunlarla yüzleşmeden, bu konuyu ciddi bir şekilde ele almadan adaletsizlikleri sonlandırmak mümkün olmadığı gibi, yeni dönemde çok daha ağır adaletsizlikler yaratma ihtimalimiz de yüksektir.

“KCK operasyonlarında uyarılarda bulunuldu”

“KCK operasyonları yapıldığı dönemde sürekli uyarılarda bulunuldu. Bu uyarıları o dönem ki partimiz, temsilcileri ve sözcüleri aracılığıyla yapmıştır. Kamuoyunda aydınlar, akademisyenler, hukukçular çeşitli uyarılarda bulunmuşlardır.

“Bu yapılan operasyonların başka bir hesaba dayandığını, Kürt sorununda çatışmayı derinleştirme gibi bir planın bir parçası olduğunu çeşitli gerekçeler ve verilerle sürekli olarak açıklamışlardır ama bizzat dönemin Başbakanı Sayın Erdoğan ‘Ben, bu davaları sahipleniyorum, bu operasyonların sonuna kadar arkasındayım’ demiştir; hatta o kadar ileri gitmiştir ki bu operasyonları eleştirenleri vatan hainliğiyle suçlamıştır. Meclis’te diğer iki partiyi, MHP ve CHP’yi bu operasyonların arkasında olmaya davet etmiştir ‘Gelin, bir milli birlik havası içinde bu operasyonları sahiplenelim’ demiştir

“Hepimiz darbeyle yüzleşmeliyiz”

“O dönem o dosyaların verilerini toplayan, ‘dinleme’ adı altında çok uyduruk belgeleri dosyalara sokan hakimlere ve savcılara bunları vererek davaları yönlendiren polis ekibinden, şeflerinden, görevlilerinden kaç kişi ‘FETÖ’ dediğiniz örgütün üyesi olarak tutuklanmıştır, yargılanmıştır, açığa alınmıştır? Bunları açığa çıkarmak ve bilmek zorundayız.

“Eğer gerçekten darbeciliği, darbe anlayışını ve pratiklerini mahkum etmek ve sonuna kadar Türkiye’nin gündeminden çıkarmak istiyorsanız bu darbede rolü olan faaliyetlerin, icraatlarının bedelini ödemek zorundasınız.

“Hepimiz darbeyle yüzleşmeliyiz. Ama en çok, on dört yıldır iktidarda olan AKP Hükümeti bu yüzleşmeyi yapmak zorunda. Bu yüzleşme çağrısı, samimi bir çağrıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.