Sağlıkçılar Cizre'ye giremiyor!

Sağlıkçılar Cizre'ye giremiyor!

'Vahşet bodrumu'na ulaşmaya çalışan hekimlerin Cizre'ye girişlerine izin verilmiyor!

Cizre'de bir bodrumda 9 gündür ambulans bekleyen yaralılar için Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyesi 9 hekim ve 4 hemşire yola çıktı. Grubun İdil'de durdurulduğu belirtildi. Dr. Sadık Çayan yaptığı açıklamada "Sivil araçların geçişine ara ara izin verilirken, bizim geçmemize izin verilmiyor" dedi. İdil'de durdurulan hekimler, Midyat'tan Nusaybin'e geçmek isterken tekrar askeri kontrol noktasında bekletiliyor.

Uluslararası hukukta sağlıkçıların acil durumlarda geçiş hakkı olduğu belirtilirken, "Biz halen yolda durmaya devam ediyoruz" denildi.

Cizre’de 9 gündür bir evin bodrumuna sığınanlar arasındaki 16 yaşındaki Sultan Irmak’ın da hayatını kaybetmesiyle ‘vahşet bodrumu’nda hayatını kaybedenlerin sayısı 7’ye yükseldi. Sağlık emekçileri bekleyen 21 yaralıya ulaşmaya çalışıyor.

Hekimlerin yaptığı açıklama şöyle: "9 hekim, 4 sağlık, 1 ambulans şoföründen oluşan sağlık heyeti olarak 31.01.2016 tarihinde saat 08.00 civarı Şırnak'ın İdil İlçesi'ne 10 km kala askeri kontrol noktasında durdurulduk. Kimlik bilgilerimiz ve araç plakalarımızdan bizi beklediklerini belli eden kolluk kuvvetleri kimlik kartlarımıza el koyup yarım saat beklettikten sonra İdil girişinin şu saat itibari ile tüm sivil geçişlere kapatıldığını sözlü olarak ilettiler. Biz yasağın ne zaman konduğunu sorduğumuzda "Şu an" diye ciddiyetsiz şekilde cevap verdiler. Yaklaşık bir saat boyunca bekledik. Birkaç defa yaptığımız girişimlerimizde yine bize izin verilmedi. Bu arada, ara ara başka sivil araç geçişlerinin olması üzerine yine yaptığımız girişim, tekrar geçişlerin kapatılmasıyla sonuçlandı. Biz sağlık heyetine, sağlık emeklçilerine yönelik merkezi bir karar olduğu sözlü olarak ifade edildi. Yasağa dair bir kararvarsa yazılı olakara görmek istediğimizde bir cevap bulamadık. Biz halen yolda durmaya devam ediyoruz."

Sağlık emekçilerinin, İdil'de durdurulduğu fotoğraf.Yolda bekletilen hekimlerin çektiği videoda "Yaşam koridorunu aç" talebi dile getirildi ve "Bizler TTB VE SES gönüllüleriyiz, yola düştük. Cizre'deki bodrumda insanların toplu mezarda ölümüne seyirci kalmamak için İdil'de bekletildik, yarım saat görüşmeler yaptılar, girişimize izin vermiyorlar. Yasağın bir an önce kaldırılmasını istiyoruz. Çünkü uluslararsı hukuk gereği, sağlıkçıların geçiş hakkı vardır, kabul etmelerini bekliyoruz. Sadık koridorunun açılması için bekliyoruz. Yaşam hakkı için sağlık koridorunu aç!" denildi.

Hekimlerin yazdığı tutanak.Şırnak Valiliği, Cizre'de bodrum katta yaralıların bulunduğu evin yakınlarına kadar 10 ambulans ile hasta nakil araçları gönderildiğini ancak saatlerce beklemelerine rağmen gelen olmadığını ileri sürdü.

HDP'li Sarıyıldız: Kirli bir oyun oynuyorlar

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Şırnak Valiliği tarafından yapılan “Ambulans gönderdik gelmediler” açıklamasına tepki gösterdi ve “Kirli bir oyun oynanıyor. Önce çağırıyor, sonra ateş açıyorlar” dedi.

Cizre'ye doğru yola çıkan sağlıkçıların isimleri şöyle:

İstanbul Tabip Odası üyesi Dr. İncilay Erdoğan, Türk Tabipler Birliği üyesi uzman Dr. Halis Yerlikaya, Ankara Tabip Odası üyesi Dr. Naci Karahancı, İstanbul Tabip Odası'ndan Çağla Demir,

SES Batman Şube Başkanı anestezi teknikeri Mustafa Yurtsever, İstanbul Tabip Odası'ndan Dr. Sadık Çayan, Batman Tabip Odası'ndan Operatör Dr. Faruk Erin, Şerif Taştan ambulans şoförü,

SES Diyarbakır Şubesi'nden hemşire Selma Atay, Hemşire Yekta Yıldız, Dr. Ercan Dönmez,

Diyarbakır Tabip Odası'ndan Dr. Serhat Yasan, Diyarbakır Tabip Odası'ndan Op. Dr. Vahhac Alp ve Hemşire Bahar Sönecek.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.