Sadr Irak seçimlerinin resmen galibi

Sadr Irak seçimlerinin resmen galibi

Irak'ta geçen hafta düzenlenen genel seçimlerin resmi sonuçları açıklandı.

Irak’ta 12 Mayıs cumartesi günü düzenlenen genel seçimin ardından Şii din adamı Mukteda Sadr liderliğinde yolsuzluk karşıtı bir kampanya yürüten blokun seçimleri kazandığı resmen açıklandı. Sadr’ın liderliğindeki Sayrun listesinde, kendi partisi Istiqama’nın (Bütünlük) yanı sıra altı seküler grup ve Irak Komünist Partisi bulunuyor.

ABADİ ÜÇÜNCÜ SIRADA

Irak Seçim Komisyonu, Sadr önderliğindeki Sayrun Lil Islah (Reforma Yürüyüş) listesinin parlamentoda 54 koltuk elde ettiğini duyurdu. Irak Başbakanı Haydar el-İbadi’nin liderliğindeki Zafer İttifakı ise seçimi üçüncü bitirerek 42 sandalyede kaldı.

İRAN YANLISI İTTİFAK İKİNCİ SIRADA

İran yanlısı Fetih ittifakı ise seçimi 47 sandalye ile ikinci sırada bitirdi. Fetih ittifakının ana aksını Haşdi Şabi milislerinin politik kanadı oluşturuyor ve liderliğini Tahran destekli Hadi el Amiri yapıyor. Mevcut Başbakan Abadi’nin seçim yenilgisinde kamudaki yolsuzluklara karşı oluşan memnuniyetsizliğin baş rol oynadığı değerlendiriliyor.

BAŞBAKAN OLMAYACAK

Ülkedeki ABD varlığına ve etkisine muhalif olan Sadr’ın, seçimin galibi olan hareketin lideri olmasına karşın karşın aday olmaması nedeniyle başbakan da olmayacak. Ancak yeni hükümetin kuruluşunda önemli bir etkisinin olacağı değerlendiriliyor. Sadr hem ABD hem de İran karşıtı bir siyasetçi olarak bu iki ülkenin de destek vermediği bir isimdi.

Milliyetçi din adamı Mukteda Es Sadr, Irak’taki ABD güçlerine karşı iki ayaklanmaya liderlik etmişti. Irak’ta IŞİD ile yürütülen mücadele kapsamında halen 5 bin Amerikan askeri bulunuyor. Ülke örgüte karşı 2017 Aralık ayında zaferr kazanıldığını ilan etti. (Kaynak: BBC Türkçe)

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.