Saad Hariri Fransa'da

Saad Hariri Fransa'da

Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin Suudi Arabistan'ın baskısı altında istifa etmesine ilişkin krizde, eski sömürgeci Fransa'nın arabuluculuk çabaları sürüyor. Hariri, temaslarda bulunmak için Fransa'ya gitti.

İki hafta önce sürpriz biçimde istifa eden ve bu kararı Suudi Arabistan’ın baskısıyla aldığı yaygın kabul gören Lübnan Başbakanı Hariri Fransa’ya gitti. Hariri Paris’te, Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron ile görüşecek. Öte yandan, Suudi Arabistan ile Almanya arasında da bir Lübnan krizi patlak vermiş durumda.

Hariri Fransa yoluna çıktığını şahsi Twitter hesabından “Havaaalanı yolundayım” diye duyururken, Future TV de bu sabah erken saatlerde yayınlanan haberinde Lübnan Başbaka’nın yanında ailesinin de bulunduğunu belirtti.

Hariri’nin, istifa ettiği 4 Kasım’dan bu yana Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’daki evinde ailesiyle birlikte ev hapsinde tutulduğu belirtiliyordu. Lübnan’ın eski sömürgecisi Fransa ise bu hafta arabuluculuk çabalarını artırmıştı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Hariri’nin istifa etmesinin arkasındaki isim olan Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Salman’la telefonda görüşüp, Hariri’yi Paris’e davet etmişti.

SUUDİ ARABİSTAN ALMANYA ELÇİSİNİ ÇEKTİ

Diğer yandan, Hariri krizi Almanya ile Suudi Arabistan arasında da krize yol açtı. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in Lübnanlı mevkidaşı Gebran Bassil ile temaslarında ‘Almanya’nın Lübnan’ın yanında olduğunu’ söylemesi ve Hariri’nin iradesi dışında Suudi Arabistan’da tutulduğunu ima etmesi Riyad’ın tepkisini çekti. Suudi Arabistan, Berlin Büyükelçisi’ni istişare için geri çağırırken Almanya’nın Riyad’daki elçisine de protesto notası vereceğini açıkladı.

NE OLMUŞTU?

Lübnan Başbakanı Hariri, 4 Kasım günü ziyaret etmekte olduğu Suudi Arabistan’dayken istifa ettiğini açıklamıştı. İstifa metninde, suikastla öldürülen babası Refik Hariri’yi anımsatarak hayati tehlikesi bulunduğunu savunmuş; İran ve mütetfiki Hizbullah’ı kendisini öldürmeyi planlamakla suçlamıştı.

Bu gelişme, Suudi Arabistan’ın bölgesel rakibi İran’a karşı yeni cephe açma hamlesi olarak yorumlanmıştı. Uzmanlar, Suudi Arabistan’ın Lübnan hükümetini devirerek hükümet ortağı olan Hizbullah’ı dışlamaya çalıştığına dikkat çekmişti. Hariri’nin Suudi Arabistan’a inişinde uçağının polisler tarafından kuşatıldığı ve cep telefonun alındığı iddia edilmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.