Rusya'nın domates yasağına buğday resti

Rusya'nın domates yasağına buğday resti

Türkiye, Rusya'nın domates yasağına hububat ithalatına yüzde 130 vergi getirerek karşılık verdi. Yüksek vergi nedeniyle Rusya'dan Türkiye'ye buğday ve mısır sevkiyatı durma noktasına geldi.

Rus uçağının düşürülmesiyle başlayan krizi sonrası Rusya, iki ülke arasındaki ihracatta önemli bir yer tutan domatesin Türkiye’den ithalatını yasakladı. Geçen günlerde bazı yaş-sebze meyve ürünlerine konulan yasak kalksa da domates yasağı devam ediyor. Dün ise Türkiye’den Rusya’ya karşılık geldi. 15 Mart itibariyle Rusya’dan ithal edilecek tahıla yüzde 130 vergi getirildi.

Tarım Piyasası Araştırmalar Enstitüsü Genel Müdürü Dmitriy Rılko İnterfaks’a yaptığı açıklamada, “Türkiye 15 Mart’tan itibaren buğday, mısır ve ayçiçek küspesinin vergisiz sevkiyat lisansını vermeyi durdurdu, fakat bu en başta en önemli sevkiyatçı Rusya’yı kapsadı” dedi.

Rus üreticiler önlem alınmaması halinde milyonlarca dolar zarar edeceklerini belirterek, Tarım Bakanı Aleksander Tkaçev’in kapısını çaldı.

Rusya Federal Veteriner ve Bitki Sağlığı Gözetim Servisi (Rosselhoznadzor) Resmi Sözcüsü Yuliya Melano ise, Türkiye’ye tahıl ihracatındaki karlı olmayan koşulların korunması halinde Rusya’nın sevkiyatları başka piyasalara yöneltebileceğini açıkladı.

Rusya açısından Türkiye, Mısır’dan sonra ikinci büyük tahıl ithalatçısı. Geride bıraktığımız 6 ayda Türkiye Rusya’dan 2 milyon ton gümrük vergisinden muaf buğday ithal etmişti. 2015-2016 yılı istatistiklerine göre ise Rusya’dan 3,1 milyon ton buğday satın alınmıştı. (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.