Rusya'da 'Putin'in desteklediği parti' oy oranını arttırdı

Rusya'da 'Putin'in desteklediği parti' oy oranını arttırdı

Rusya'da parlamentonun alt kanadı olan Duma için yapılan seçimleri, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in desteklediği Birleşik Rusya Partisi açık farkla kazandı.

İlk sonuçlara göre yüzde 54 oy alan Birleşik Rusya, oy oranını da son seçimlere kıyasla 5 puan arttırdı. Vladimir Putin yaptığı açıklamada, "Kesin olarak söyleyebiliriz ki parti iyi bir netice elde etmiştir" dedi.

İlk sonuçlara göre, milliyetçi çizgideki LDPR (Rusya Liberal Demokrat Partisi) ile Rusya Komünist Parti'nin de yüzde 13'er oy aldı. Adil Rusya Partisi de yaklaşık yüzde 6 oyla dördüncü oldu. Bu dört parti hâlihazırda Duma'da temsil ediliyor.

Liberal muhalefet partileri ise yüzde 5'lik seçim barajını aşamamış gibi görünüyor. Duma seçimlerinde 450 milletvekili seçilecek. Seçimlere katılım oranı 2011 seçimlerine kıyasla düşük oldu. Oy kullanımının bitimine iki saat kala seçmenlerin sadece yüzde 40 oy kullanmıştı.

17 yıldır devlet başkanı veya başbakan olarak iktidarda bulunan Putin, resmi olarak herhangi bir partiye mensup değil. Ancak Birleşik Rusya Putin'in "manevi", Başbakan Dmitri Medvedev'in ise fiili liderliğinde yönetiliyor.

Putin, oy kullanımının sona ermesi ardından Başbakan Medvedev'le birlikte Birleşik Rusya'nın genel merkezini ziyaret etti. Putin, "Hayatın insanlar için zor olduğunu, birçok problemin, birçok çözülmemiş problemin var olduğunu biliyoruz. Yine de bu sonucu aldık" dedi.

Seçim Komisyonu Başkanı Ella Pamfilova, seçimlerin tamamen yasalara uygun olarak gerçekleştirildiği konusunda güvenlerinin tam olduğunu söyledi.

Bir önceki seçimlerde hile yapıldığına dair iddialar başkent Moskova'da Putin karşıtı gösterilere neden olmuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.