Rusya ve ABD: Suriye görüşmeleri ertelenmesin

Rusya ve ABD: Suriye görüşmeleri ertelenmesin

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin, 9 Mart'ta başlaması planlanan Suriye görüşmelerinin ertelenmesinin önlenmesi konusunda hemfikir oldukları belirtildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, dün gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinde bir kez daha Suriye görüşmelerinin ertelenmesinin önlenmesi gerektiğini vurguladı.

Ateşkes konuşuldu 

Suriye hükümeti ile bağlantısı kesilen bölgelere ulaştırılan insani yardım konusunda önemli gelişmeler yaşandığına dikkat çeken Lavrov ve Kerry, ateşkes sürecini de ele aldı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Görüşmede, Suriye'deki çatışmalarda keskin bir düşüş sağlayan ateşkes süreci olumlu olarak değerlendirildi" ifadeleri kullanıldı.

Yemen'de anlaşma 

Öte yandan Lavrov ve Kerry, Yemen krizinin çözümü konusunda tüm taraflarla işbirliği yapılması konusunda da anlaştı. Açıklamada, "Lavrov ve Kerry görüşmelerinde Yemen krizini de ele aldı ve bölgedeki insani durum konusunda endişelerini dile getirdi. BM'nin Yemen Özel Temsilcisi İsmail Valed Şeyh Ahmed de dahil olmak üzere, Yemen krizine siyasi diyalogla çözüm yolları bulunmasına yönelik bir anlaşmaya varıldı" ifadelerine yer verildi.

Cenevre görüşmeleri 

Cenevre görüşmeleri 29 Ocak'ta başlamış, hiçbir ilerleme kaydedilemeden 25 Şubat'a ertelenmişti. Ancak planlandığı şekilde başlayamayan ve "toplantı koşullarının oluşmaması" nedeniyle önce 7 Mart ardından da 9 Mart'a ertelenen görüşmelerin akıbeti halen belirsiz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.