Rusya: Türkiye’nin Suriye’deki eylemleri kabul edilemez

Rusya: Türkiye’nin Suriye’deki eylemleri kabul edilemez

Rusya’dan Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yönelik bombardımanına tepki geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı ‘rahatsızlığını’ dile getirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yaptığı top  atışlarına tepki gösterdi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Suriye’nin kuzeyindeki birçok yerleşim biriminin Türkiye tarafından vurulduğu belirtilerek, çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği ve yaralandığı, altyapı tesislerinin ve evlerin yıkıldığı ifade edildi.

Açıklamada, “Moskova’nın Türkiye’nin komşusuna yönelik agresif eylemleriyle ilgili olarak ciddi rahatsızlık duyulduğu” söylenirken, Türkiye’nin El Nusra ve IŞİD’e yardım etmeleri için sınırdan silahlı grupların geçişine izin vermeyi sürdürdüğü iddia edildi ve Türkiye’nin eylemlerinin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin gündemine getirileceği belirtildi:

“BM Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararlarının ve yükümlülüklerinin ihlal edildiğini görüyoruz. BM Güvenlik Konseyi’nin Ankara’nın Ortadoğu ve ötesinde barış ve güvenliği tehdit eden provokatif tutumunu değerlendirmesi için bu meselenin BM Güvenlik Konseyi’nin gündemine getirilmesini destekliyoruz.”

Zaharova: Kabul edilemez

Öte yandan Russia Today (RT) televizyonunun canlı yayınında konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da Türkiye’nin Suriye sınırındaki eylemlerini ‘kabul edilemez’ olarak nitelendirdi.

Zaharova, “Uluslararası toplum ve dünya basını Suriye’deki insani durumdan endişeleniyor, Rusya ve Suriye hükümetine yönelik suçlamalarda bulunuyorlar. Ancak Türkiye-Rusya sınırı yakınında olanları, Türklerin burada yaptıklarını görmezden geliyorlar,” dedi.

Zaharova da “Bu sorunun BMGK’da görüşülmesinde ısrarcı olacağız,” dedi.

Kara operasyonu uyarısı

Rusya’nın resmi haber ajansı RİA’ya konuşan Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi’nin Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Konstantin Kosaçov da Türkiye’nin Suriye’ye yönelik olası kara operasyonu konusunda uyarıda bulundu. Kosaçov, “Batı, Suriye krizinin görüşmeler yoluyla çözümünden yana. Türkiye’nin davranışlarında ikinci ve belki de daha ciddi tehlike, Suriye’ye girmesi halinde İran ile büyük bir savaş başlatacak olması. En kötü senaryo ise Suriye’deki savaş alanında karşısına Rusya’yı alması olacak,” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.