Ruhani'den İtalya'ya 17 milyar euroluk ziyaret

Ruhani'den İtalya'ya 17 milyar euroluk ziyaret

Batılı ülkeler ve İran arasında varılan nükleer program anlaşmasıyla birlikte Tahran'a uygulanan yaptırımların kalkmasıyla, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ilk Avrupa ziyaretini İtalya'ya yapıyor.

Ruhani bu ziyaretiyle birlikte, 16 yıldır Avrupa'ya resmi ziyaret düzenleyen ilk İran Cumhurbaşkanı oldu.

Geçen Kasım ayında yapmayı planladığı İtalya-Fransa gezisini Paris saldırıları nedeniyle erteleyen Ruhani, bugün ve yarın önce İtalya ardından da Vatikan'da temaslarda bulunduktan sonra 27 Ocak'ta Paris'e geçecek.

İran Cumhurbaşkanı'nın Avrupa ziyaretlerinin odağında ise ticari anlaşmalar olacak.

İtalyan şirketlere altyapı kontratları

Bugün öğle saatlerinde İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella tarafından kabul edilen Ruhani'nin akşam da Başbakan Matteo Renzi ile görüşmesi planlanıyor.

Ruhani, yarın ise İtalyan ve İranlı şirket temsilcilerinin katılacağı İtalya-İran İş Forumu'nun açılışını yapacak.

İtalyan basınındaki haberlere göre Ruhani'ye 6 bakan ve 120'den fazla iş adamından oluşan bir heyet eşlik ediyor.

Ruhani'nin İtalya ziyareti sırasında, yaptırımlar nedeniyle büyük bakım ve yenilenmeye ihtiyaç duyan İran'ın altyapı, inşaat ve ulaşım sektörünü ilgilendiren milyarlarca euro değerinde anlaşmalara imza atılacağı belirtiliyor.

Roma-Tahran arasında petrol ve enerji konularında da anlaşmalar imzalanması bekleniyor.

Airbus'tan 114 yolcu uçağı alınacak

İtalyan basını, Ruhani'nin Roma ziyareti sırasında imzalanması planlanan anlaşmaların 17 milyar euro değerinde olduğunu belirtti. Ansa haber ajansı da, "Roma'da, bu anlaşmaların yalnızca bir başlangıç olduğu yorumu yapılıyor" diye yazdı.

Ruhani'nin 27 Ocak'ta gideceği Fransa'da ise, 114 adet Airbus uçak satın almak için anlaşma imzalaması bekleniyor.

İran Cumhurbaşkanı, İtalya-Fransa ziyareti için Tahran'dan ayrılmadan önce yaptığı açıklamada "Ekonomik işbirliklerini güçlendirip İtalyan ve Fransız şirketlerinin yatırım yapmasını kolaylaştırarak ülkemizin kalkınmasını ve gençlerimize iş imkanı yaratılmasını sağlamak istiyoruz" dedi.

Mevkidaşlarıyla IŞİD tehdidi ve Tahran yönetiminin Suriye ve Irak politikalarını da görüşmesi bekleniyor.

Papa'yı İran'a davet edebilir

Ruhani yarın ise Vatikan'da Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco tarafından kabul edilecek. Bir İran Cumhurbaşkanı'nın Vatikan'a ilk ve son resmi ziyareti 12 Mart 1999'da, Muhammed Hatemi tarafından gerçekleştirilmişti.

Yarınki görüşmede Ruhani'nin, Papa'yı İran'a davet edebileceği öne sürülüyor.

La Repubblica gazetesi, Ruhani'nin Papa'yı Tahran'a davet etmek istediğini yazdı. Haberde, Papa'nın defalarca davet aldığı Ermenistan'la İran ziyaretini bir arada yapabileceği tezi öne sürüldü.

La Repubblica " Ancak, her ne kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ilişkiler donmuş vaziyette olsa ve Ankara halen büyükelçisini geri çekmiş durumda olsa da Vatikan Türkiye'yi kızdırmak istemiyor" diye yazdı ve bu nedenle olası bir Ermenistan-İran ziyaretinin "soykırımın 101. yüzyılına denk gelen" Nisan ayında değil Mayıs ya da sonrasında yapılabileceğini belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.