'Roboski devletin adalet sınavıdır'

'Roboski devletin adalet sınavıdır'

Roboski İçin Adalet Girişimi, Roboski katliamına ilişkin adalet sağlanıncaya kadar yataklarında rahat uyumayacaklarını ve kimseyi de uyutmayacaklarını açıkladı.

Roboski Adalet Girişimi, Roboski katliamının 51'nci ayında katliamı kınamak ve hayatını kaybedenleri anmak amacıyla Yüksel Caddesinde biraraya geldi. Katliamın üzerinden bin 555 gün geçmesine rağmen sorumluların yargılanmamasını "Katiller bulunsun Roboski bir daha asla" pankartı açarak kınayan insiyatif üyeleri, çoğu çocuk 34 insanın yaşamını yitirdiği katliama yönelik tepkilerini dile getirdi.

'Yargı evrensel normlar değil, iktidarı koruyor'

Girişim adına konuşan Adnan Vural, Türkiye'de yargısının temel insan hakları çerçevesinden değilde de, iktidar ve onun yöneticilerini korumak üzerinde işlediğine dikkat çekti. Vural, "Hukukun ve insanın yaşama hakkının ayaklar altına alındığı bu ülkede, artık hâkim ve savcılar da, yaşam hakkı ve ceza kararlarını, evrensel norm ve doğrular yerine; iktidarını, başbakanını, ordusunu ve cumhurbaşkanını koruma doğrultusunda atmaktadır" şeklinde konuştu.

'Yüzleşme yoksa adalet de yok'

Anayasa Mahkemesi'nin katliamda çocuklarını yitirmiş Roboskili ailelerin başvurusunu, esasa dahi girmeden "Evrak eksiği zamanında tamamlanmadı" bahanesiyle içler acısı bir dille reddettiğini hatırlatan Vural konuşmasını şu şekilde sürdürdü: 

"Biz şunu çok iyi biliyoruz; Adalet yüzleşmeyle başlar, yüzleşme olmadan adalet olmaz. Yüzleşme yoksa adalet de yok, adalet yoksa barış da yok. Roboski devletin adalet sınavıdır. Talebimiz suçluların bunmasıyla gerçekleşecek olan vicdani sorumluluğumuz değildir sadece, yüzleşmenin getireceği aydınlık dünya ve varış içindir."

"Roboski ve tüm katliamlar için adalet talep etmek adına bir araya geleceğimiz ve adaleti sağlayacağımız güne kadar da yataklarımızda rahat uyumayacağız, uyutmayacağız da" diyen Vural, ülkede barış ve adaletin mutlaka ve önce Roboski'den geçtiğini söyledi. 

İSTANBUL

Hakikat ve Adalet Komisyonu, Roboski katliamının 51'inci ayı dolayısıyla Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. "Roboski katliamında 4'üncü yıl, artık yeter" pankartı açarak, katledilenlerin resimlerinin olduğu dövizleri taşıyan komisyon üyeleri, çoğu çocuk 34 insanın yaşamını yitirdiği katliamın 51'inci ayında, katliamda yakınlarını yitirenlerle beraber katledenlerden hesap sorulmasını ve Roboski katliamının baş sorumlularından olan Ali Rıza Kuğu ve Yıldırım Güvenç'in yargılanmasını istedi.

Açıklamayı İnsan Hakları Savunucusu Sevim Kalman yaptı. Kalman, Roboski katliamının hesabını daha soramamışken onlarca katliama tanıklık edildiğini hatırlatarak, sürdürülen bu savaşın artık son bulması gerektiğini söyledi. Kalman, "Biz insan hakları Savunucuları olarak her ay "Roboski'ye adalet, failler yargılansın" demek için buradayız(Galatasaray Meydanı) ve burada olmaya devam edeceğiz. Roboski, Suruç'tur, Cizre'dir, Ankara'dır, Nusaybin'dir, Sur'dur, Sultanahmet'tir son olarak Roboski İstiklal'dir " dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.