Reza Zarrab’ın malvarlığına el konulması istendi

Reza Zarrab’ın malvarlığına el konulması istendi

Reza Zarrab’ın kefalet başvurusu mahkeme tarafından reddedildi. Savcılık, Zarrab’ın banka sahtekârlığı ve karapara aklamayla ilişkili tüm malvarlığına el konulmasını istedi.

ABD’de New York savcısı Preet Bharara tarafından yürütülen soruşturma kapsamında İran yaptırımlarını baypas ederek ABD’yi dolandırmak, bankacılık sahtekârlığı ve karapara aklama suçlamalarından tutuklanan Reza Zarrab'ın tüm malvarlığına el konulmasını istedi.

Hürriyet’ten Tolga Tanış’ın haberine göre, ABD’yi dolandırmak, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarına yasal zemin oluşturan Uluslararası Acil Ekonomik Güçler Yasası’nı ihlal etmek, banka sahtekârlığı ve karapara aklama suçlarından 75 yıl hapisle yargılanması istenen Reza Zarrab’ın kefalet başvurusu beş dakika süren duruşmada Yargıç John O’Sullivan tarafından reddedildi.

Sarraf’ın 4 Nisan’daki duruşmaya kadar federal hapishanede kalacağı açıklandı.

‘Ekonomik cihad’

Haberde, Sarraf hakkında hazırlanan iddianamede 3 Aralık 2011’de Reza Zarrab ve Hüseyin Necafzade’nin e-posta hesaplarında tespit edilen, Sarraf adına İran Merkez Bankası Başkanı’na yazılmış Farsça bir mektuba da yer verildiği belirtildi.

Mektup şöyle deniliyor:

“Ruhani Lider (Ayetullah Ali Hamaney) ve (İran) Merkez Bankası’nın saygıdeğer yetkilileri ve çalışanlarının yaptırımlara karşı oynadıkları rol, yaptırımları akıllı bir biçimde etkisiz kılıyor, hatta özel yöntemler kullarak bu yaptırımları fırsatlara dönüştürüyor. Eğilimin yaptırımları yoğunlaştırmak ve artırmak yönünde olduğu bir sır değil ve İran İslam Devrimi’nin bilge lideri bu yılı ekonomik cihad ilan ettiğinden Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya ve Azerbaycan’da şubeler açarak dış ticarette yarım asırlık bir deneyim edinen Zarrab Ailesi, yaptırım karşıtı parasal ve dış ticaret  politikaları uygulamak için her türlü işbirliğine girme isteğimizi bildirmenin bizim milli ve ahlaki görevimiz olduğunu düşünüyor.”

Öte yandan Sarraf’ı pazartesi günü mahkeme karşısında Baker&McKenzie’nin Miami ofisindeki ortağı Lee Stapleton’un savundu, ancak Stapleton’ın geçici avukat olduğunu belirten mahkeme, Sarraf’ın asıl avukatının belirlenmesini istedi.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.