Reza Zarrab’ın iddianamesine Türkiye de eklendi

Reza Zarrab’ın iddianamesine Türkiye de eklendi

Reza Zarrabın Miami’de tutuklatan Başsavcı Preet Bharara, iddianamesini yenileyerek mahkemeye sundu. Yeni iddianamede ‘New York ile birlikte, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve her nerede bu suçlar işlendiyse’ ifadesi de yer aldı.

New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara, Miami’de tutuklanan Reza Zarraba ilişkin hazırladığı iddianameyi yenileyerek mahkemeye sundu.

Hürriyet’ten Razi Canikligil’in haberine göre, Başsavcı Bharara, 15 Aralık’ta mahkemeye mühürlü olarak sunduğu 21 sayfalık iddianamede bazı değişikliklere giderek yine 21 sayfadan oluşan yeni iddianameyi 30 Mart’ta ABD Federal Adalet Sistemi resmi kayıtlarına sundu.

Haberde, yeni iddianamedeki 13, 15, 19 ve 22’nci paragraflarında ”New York ile birllikte Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve her nerede bu suçlar işlendiyse” ifadesi eklendiği belirtildi.

İlk iddianamenin birinci suçlama bölümünde, Sarraf ve arkadaşlarının ABD çıkarlarına karşı komplo kurmak için işbirliği yapmak, İran’a karşı uygulanan uluslararası ambargoyu delmek, banka sahteciliği yapmak ve kara para aklamak suçlarının ABD yargı bölgesi dışında başladığı belirtilmişti.

”Türkiye’den bilgi ve belge isteyebilir”

New York Güney Bölgesi Mahkemesi’ne kayıtlı avukat Cahit Akbulut, iddianamedeki değişiklikle ilgili, ”Bharara, bu defa açıkça suç işlenen ülkeler arasında Türkiye’yi işaret ediyor. Bu önceki iddianamede bir eksiklik ya da tamamlayıcı bir düzeltme olabilir. Türkiye’nin suçların işlendiği ülkeler arasına alınması, dava sürecinde Türkiye Adalet Bakanlığı’ndan bilgi ve belge talep edilebileceğini gösteriyor” dedi.

Bu arada Sarraf, yargılanma süreci boyunca çıkacağı zorlu yolculukta, ilk durağı Tallahassee Cezaevi’nde bir gece kaldıktan sonra götürüldüğü ikinci durağı Atlanta Cezaevi’nde beş gündür otobüs bekliyor. Zarrab ödenek darlığı nedeniyle aktarmalı olarak New York’a getiriliyor.

Reza Zarrab, ABD’ye gidince İran yaptırımlarını ihlal ederek ABD’yi dolandırmak, bankacılık sahtekarlığı ve karapara aklama suçlamalarından  19 Mart’ta Miami’de çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanmıştı. Reza Zarrab'ın 75 yıla kadar hapsi isteniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.