'Referandum bir seçenek olmamalı'

'Referandum bir seçenek olmamalı'

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, dokunulmazlıklara ilişkin Cuma günü yapılacak ikinci tur oylamayla ilgili Evrensel’e konuştu

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, dokunulmazlıkların bir kereliğine ve sadece fezlekesi bulunanlara yönelik kaldırılma girişimini darbe olarak değerlendirdi. Meclis Genel Kurulu’ndaki ilk oylamada 348 ‘Evet’ ile ikinci turda referanduma gidilebileceği ortaya çıkmasına ilişkin Beştaş, “Referandum asla bir seçenek olmamalıdır. Böyle bir tartışma Türkiye’de var olan kaosu, ayrışma ve kutuplaşmayı daha da derinleştirir” dedi.

Evrensel’den Sultan Özer’e konuşan Meral Danış Beştaş’ın açıklamaları şöyle:

'DARBE OYLAMASI'

Beştaş, “Dokunulmazlıkların kaldırılması talebi Saray’dan geldi, Saray’ın istemiyle gündeme getirildi” dedi. Başından beri bunun “Bir darbe oylaması, demokrasiyi rafa kaldırma, halkın iradesinin tümüyle devre dışı bırakıldığı bir uygulama” olduğunu söylediklerini hatırlatan Beştaş, bundan dolayı da teklifin Meclisten geçmemesi gerektiğini söyledi.

'REFERANDUM ASLA BİR SEÇENEK OLMAMALIDIR'

İkinci oylamanın önemli olduğunu belirten Beştaş, sonuçları ve AKP’nin tutumunu şöyle değerlendirdi: “Bütün Türkiye’ye de çağrımız şudur, gerçekten Türkiye’de adım adım tek adam rejimine doğru bir gidişat var. Meclisin etkisizleştirilmesi de bunlardan biridir. Dokunulmazlık tam da buna işaret eder. Neresi olursa olsun, milliyetçilikle, halkın duygularının okşanmasıyla bu yapılmaya çalışılıyor. Referandum asla bir seçenek olmamalıdır. Böyle bir tartışma Türkiye’de var olan kaosu, ayrışma ve kutuplaşmayı daha da derinleştirir. Bizim için çıkış demokratik siyasettir, konuşmaktır ve bunun için sözlerimizi söylemeye, hayatın her alanındaki demokratik direnişi, tepkilerimizi ortaya koymaya devam edeceğiz.”

‘Partili cumhurbaşkanlığı düzenlemesi ile birlikte referandum’ söylemi ile hukuksuzluğun meşrulaştırılmak istendiğine dikkat çeken Beştaş, AKP’nin, Cumhurbaşkanının kendi amaçları için her yolu mübah gören bir anlayışla hareket ettiğini ifade etti.

'DEMOKRASİ CEPHESİ OLUŞTURULMALI'

Türkiye’de kaostan beslenenlerin karşısında, bütün demokrasi güçlerinin büyük bir cephe oluşturması gerektiğini dile getiren Beştaş, “Onlar kaostan, ayrımcılıktan, kutuplaştırmadan, ayrımcılıktan besleniyorlar. Biz ise tam tersine eşitlikten, haklardan özgürlüklerden... Ekonomik olarak sınıfsal farklılığın uçurum olduğu bir ortamda hem işçilerin hem demokrasi güçlerinin, demokratik kamuoyunun partilerinin bir arada buna karşı durması için çok güçlü bir zemin var, bunu zorlamalıyız.”

AKP’nin yargıyı kendi siyasi amaçlarına ulaşmak için enstrüman olarak kullandığına vurgu yapan Beştaş şunları söyledi: “17-25 Aralık bu ülkenin en büyük utanç sayfalarından birini oluşturuyor. Yargıdan nasıl kaçtıklarına bütün dünya tanıklık etti. Takipsizlik kararlarıyla, dosyalar kapatılarak, savcıları değiştirilerek hesap vermeden kaçtılar. Bunu yapan bir gelenek, anlayış, ‘Bizde suç işleyen yok, kanunlara uyuyoruz’ diyor. Hayır kanunlara uymuyorsunuz. Kanunları kendinize uyduruyorsunuz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.