PYD lideri Müslim: Kürt devleti kurma gibi bir düşüncemiz yok

PYD lideri Müslim: Kürt devleti kurma gibi bir düşüncemiz yok

PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, bağımsız Kürt devleti kurma gibi bir düşüncelerinin olmadığını söyledi.

Amerika’nın Sesi’nden Hediye Levent’in sorularını yanıtlayan Müslim, Türkiye tarafından getirilen “PYD/YPG bağımsız Kürt devleti kurmak istiyor” ifadelerine “Biz öyle bir iddiada bulunmadık, söylemedik. Bağımsız Kürt devleti filan demedik. Projelerimiz açıktır. En azından Kürtlerin çoğunluk olduğu yerlerde daha rahat hareket edebiliriz ama birleştirme ya da Kürt Devleti ilan etmek gibi bir şeyimiz yok, o düşüncede zaten olmadık” diye yanıt verdi.

‘Türkiye bizi düşman görüyor’

Müslim, Türkiye’nin bu yöndeki açıklamalarını da “Karalamak için her şey söylenebilir. Bizim oradaki demokratik hareketimizi bir yere çekmek istiyor. Düşman görüyor, düşman gördükten sonra bir neden uydurabilir. Kamuoyunda karalamak için uydurulan bahanelerdir. Onlar da bunu biliyorlar. Kesinlikle reddediyoruz” diye eleştirdi.

‘Merkeziyetçi, katı bir devlet uygun değildir’

Suriye’de esas hedeflerinin Kürtlerin demokratik haklarına kavuşması ve Suriye’nin demokratik bir yapıyla yeniden kurulması olduğunu belirten Müslim, “Merkeziyetçi olmayan demokratik bir Suriye… Kürtler’le Araplar var, Süryaniler var, hepsi onlarca yıl bastırılmıştır. Böyle merkeziyetçi, katı bir devlet uygun değildir. Hem inanç hem etnik köken bakımından özgürlük olması gerekiyor, bir şeyler alınması, elde edilmesi gerekiyor. Bunun için savaşıyor bütün Suriye halkı” dedi.

Müslim, ABD ile olan ilişkilerini de şöyle anlattı: “ABD’lilerle bazen resmi bazen gayrıresmi görüşmelerimiz oluyor. Bazen İngilizler’le, Avrupalılar’la oluyor. Bu çerçevede hareket ediyoruz. Kimseyle imzaladığımız bir anlaşma yok.”

‘Türkiye’nin tek derdi DAİŞ ile bağı kesilmesin’

Son günlerde gündeme gelen Rakka operasyonunda Türkiye’nin başka amaçlara sahip olduğunu belirten Müslim, “Türkiye şimdiye kadar Cerablus’un işgal edilmesi şu bu.. Tek derdi DAİŞ ile bağı kesilmesin. Cerablus meselesi olmasaydı belki Rakka meselesi, Rakka’nın özgürleştirilmesi harekatı başlayabilirdi. Türkiye’nin (Cerablus’a) girmesi bunu hem engelledi hem de DAİŞ ile bağını kesmedi. Sürekli temastadır. Daha önce sınırda ilişki kuruyorlardı şimdi 10 km Suriye’nin içinde ilişki kuruyorlar. Gerçekte neler olup bittiğini bilmiyoruz ama o bağların hala devam ettiğini biliyoruz” diye konuştu.

‘Türkiye’nin DAİŞ’le hala bağları var’

PYD lideri, Türkiye’nin IŞİD’le savaşıyor gibi yaptığını savunarak,“Çünkü hala bağları vardır. Onun için Türkiye ile böyle bir şey yapılmasına (Rakka operasyonu) kimse güvenmez, kim bilir belki arkadan vurur. Türkiye’nin böyle bir mücadeleye girişmesi inandırıcı değil. DAİŞ’e karşı Türkiye’nin niyeti kuşku uyandırıyor” dedi.

‘Türkiye’yle iki yıldır görüşmüyoruz’

Suriye’nin ‘özgürleştirilmesinin’ ardından kantonların birleştirileceğini dile getiren Müslim, iki yıldır Türkiye ile görüşmediklerini belirterek, son olarak 2014’te İstanbul’da görüşme yaptıklarını söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.