Putin: Türk partnerlerimiz de ödün vermeye, uzlaşıya hazır

Putin: Türk partnerlerimiz de ödün vermeye, uzlaşıya hazır

Rusya Devlet Başkanı Putin, Suriye konusunda Türkiye ile ortak kararlar üzerinde anlaşmaya çalıştıklarını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yıllık basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yaklaşık 4 saat süren toplantıda Putin, 66 soruyu cevaplandırdı.

“Rusya’da sosyalizmin yeniden kurulması mümkün mü?” sorusunun yöneltildiği Putin, “Mümkün değil” yanıtını verdi.

‘ÇİN’LE TÜM SORUNLARI ÇÖZDÜK’

Şinhua muhabiri, Rusya ve Çin arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara yaklaştığını belirterek, Putin’e ikili ilişkilerin gelişmesinden memnun olup olmadığını sordu.

Çin’le güvenli bir şekilde çalıştıklarını, tüm sorunları çözdüklerini ve ilerlemeye devam ettiklerini söyleyen Putin, “Sadece ekonomi alanında değil, güvenlik alanında çalışıyoruz. Çin için istikrar ve öngörülebilirlik önemli” diye konuştu.

‘ATATÜRK RUSYA’NIN DOSTUYDU’

Mustafa Kemal Atatürk’le ilgili bir soru üzerine Putin, “Atatürk, elbette Türk tarihinin büyük bir siyasi figürüdür. Türk devlet geleneğinin korunması yeniden inşa edilmesi konusunda adını tarihe yazdırdı. Rusya’nın büyük dostuydu. Bu bizim için çok değerli. Rusya ile işbirliği yaptı. Bu bizim için çok değerli. Atatürk, modern Türkiye’nin kurucusu olarak Türk devletinin temellerini attı” dedi.

‘TÜRKİYE, NATO ÜYESİ OLMASINA KARŞIN BAĞIMSIZ DIŞ POLİTİKA İZLİYOR’

Türkiye ile ikili ilişkilere de değinen Putin, şunları söyledi:

“Türkiye NATO üyesi olmasına karşın, gördüğümüz kadarıyla bir yandan ittifakın üyesi olarak yükümlülüklerini yerine getiriyor, diğer yandan da bağımsız bir dış politika izliyor. Buna çok değer veriyoruz. Zira bu, ilişkilerimizde öngörülebilirlik ve istikrar için gereken koşulları yaratıyor. Bu açıdan Türkiye’nin mevcut Cumhurbaşkanının rolü elbette çok büyük. Sayın Erdoğan’ın liderliği altında bu eğilimin devam edeceğini umuyoruz.”

‘TÜRKİYE’NİN ÇIKARLARINA SAYGI DUYUYORUZ’

Türkiye’nin Suriye konusunda ulusal çıkarlarına saygı duyduklarını belirten Putin, “Suriye krizinin çözümünde üzerinde uzlaştığımız kararlar bulmaya çalışıyoruz. Türkiye devletinin ve halkının bu alandaki (Suriye konusundaki) ulusal çıkarlarına saygı duyuyoruz. Ama görüyoruz ki Türk partnerlerimiz de ödün vermeye ve Suriye’deki durumun iyi yönde gelişmesi adına, terörle mücadele adına ve ilişkilerimizin güçlenmesi adına bizimle birlikte uzlaşı bulmaya hazır” diye konuştu. (Kaynak: Sputnik)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.