'Putin Suriye'ye Trump'ı çağırdı'

'Putin Suriye'ye Trump'ı çağırdı'

Rusya'nın, Astana'da yapılması beklenen barış görüşmelerine ABD'yi davet ettiği iddia edildi.

Rusya-Türkiye-İran üçlüsünün başını çektiği ve Barack Obama yönetiminin açıkça dışarıda bırakıldığı Suriye barış görüşmelerine, ABD’de 20 Ocak’ta göreve gelmeye hazırlanan Donald Trump’ın davet edildiği öne sürüldü. Washington Post gazetesi, davetin 28 Aralık 2016’da, yani yaklaşık 15 gün önce yapıldığını yazdı.

‘GÜLEN’İ VERELİM’ DİYEN GENERALE İLETİLDİ

Trump’ın geçiş dönemi için kurduğu ekibin bir yetkilisinin anlattığına göre davet, Rusya’nın Washington Büyükelçisi Sergey Kislyak aracılığıyla yapıldı. Rus Büyükelçi, Trump’ın ulusal güvenlik danışmanı olması beklenen ve Türkiye’de de Fethullah Gülen’in iadesini önerdiği makaleyle tanınan General Michael T. Flynn’i aradı. Kislyak, Flynn’e Kazakistan’ın başkenti Astana’da 23 Ocak’ta başlaması beklenen barış görüşmelerine katılmaları davetini iletti. Washington Post’a konuşan Trump yönetimi yetkilisi, ‘telefon görüşmesinde bir karar alınmadığını’ vurgulayarak, “Şu an Amerikan katılımına dair söyleyecek bir şeyim yok”ifadesini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Suriye’deki ateşkes ilanı ve barış görüşmeleri planlarına, Rusya’yla bir süredir Suriye ve seçimlerin ‘hacklendiği’ iddiaları nedeniyle gerilim yaşayan Obama yönetiminin davet edilmemesi dikkat çekmişti. Son günlerdeyse, çelişkili açıklamalar geliyordu. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “ABD Astana görüşmelerine katılacak” demiş ama Rusya bunu doğrulamamıştı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın benzer bir açıklamasıysa Reuters ajansı tarafından geri çekilmiş, Obama yönetiminin son günlerini yaşayan Dışişleri Bakanlığı da “Ne Türkiye ne de Rusya’dan resmi davet aldık” açıklaması yapmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.