Putin: Suriye'de yeni aşamaya geçildi

Putin: Suriye'de yeni aşamaya geçildi

Soçi'deki tarihi Suriye zirvesi başladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, görüşmeler öncesinde Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve İranlı mevkidaşı Hasan Ruhani'ye teşekkür etti; "Suriye'de yeni aşamaya geçildi" dedi.

Rusya, Türkiye ve İran’ın Soçi’deki Suriye zirvesinden ilk açıklamalar geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Soçi’de ağırladığı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve İranlı mevkidaşı Hasan Ruhani’yle görüşmeye girmeden önce, ‘Suriye’nin İran ve Türkiye’nin katkıları sayesinde IŞİD’den kurtarıldığını’ söyledi.

‘ÖZEL ROL OYNADILAR’

Putin, Türkiye ve İran cumhurbaşkanlarının Suriye’deki ihtilafa son verilmesinde çatışmasızlık bölgeleri kurulmasında ‘özel bir rol’ oynadıklarını belirtti. Rus lider Erdoğan ve Ruhani’ye “Yeni bir aşamaya geldik” dedi; bu aşamanın siyasi çözümün önünü açacağını söyledi.

TAVİZ VURGUSU

Putin siyasi çözümün BM destekli Cenevre sürecinde sonuca ulaştırılacağını belirtti; barışçıl çözüm için Suriye hükümeti dahil tüm tarafların taviz vermesi gerektiğini söyledi.

‘ETNİK KİMLİKLER ARASI UZLAŞI’

Rus lider, Suriye’de etnik kimlikler arasında BM kararlarına uygun bir uzlaşma süreci başlatmanın hayati önemde olduğunu belirtti; Erdoğan ve Ruhani’ye bugünkü zirvede ‘Suriye Diyalog Forumu’nun parametrelerini konuşmayı önerdiğini aktardı.

RUHANİ: SİYASİ ÇÖZÜMÜN TEMELİ HAZIR

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise basın açıklamasında, Suriye’de siyasi uzlaşma için temelin hazır olduğu görüşünü paylaşırken, Rusya, İran ve Türkiye’nin işbirliği yapmasından memnuniyet duyduğunu söyledi.

ABD’YE ELEŞTİRİ

Ruhani, Suriye’ye ‘yabancı devletlerin müdahalesinin son bulması gerektiğini’ de söyledi. İran Cumhurbaşkanı, ülkede yabancı devletlerin askeri varlığının sadece Suriye hükümetinin daveti söz konusu olduğunda kabul edileceğini vurguladı. Ruhani hangi ülkelerden söz ettiğini belirtmedi.

ERDOĞAN: KRİTİK KARARLAR ALINACAK

Üçlü zirvede sözü son olarak Erdoğan aldı. Cumhurbaşkanı, ‘zirvede kritik kararlar alınacağını’ söyledi. Erdoğan, ‘tüm tarafların, Suriye halkı tarafından kabul edilebilir bir çözüme katkıda bulunmasının hayati önemde olduğunu’ belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.