'Profesör ve gazetecileri tutuklayan bir ülke kendi geleceğini hapse atar'

'Profesör ve gazetecileri tutuklayan bir ülke kendi geleceğini hapse atar'

İtalya Başbakanı Matteo Renzi Türkiye'deki darbe girişimine karşı olduklarını belirtirken öte yandan "profesörleri ve gazetecileri tutuklayan bir ülkenin aslında kendi geleceğini hapse attığını" söyledi.

Renzi, liderliğini yaptığı Demokratik Parti'nin (PD) genel kurul toplantısında yaptığı konuşmada, darbeye karşı yaptıkları açıklamalar nedeniyle kimilerinin İtalyan hükümetini eleştirdiğini belirterek şöyle konuştu:

"Bazıları Dışişleri Bakanımızı ve hükümeti, darbeye karşı durduğumuz için eleştirdi. Ancak darbeden, sokaklarda tankların yürütülmesinden geçen hiçbir siyasi duruş kabul edilemez. Üstelik Erdoğan'la birçok konuda tartışan Kürtlerin partisi de (HDP) sorunların askeri darbeyle çözülemeyeceğini açıkça söyledi."

İtalya'nın geçmiş hükümetler döneminde de Türkiye ile yakın ilişkiye sahip olduğunu hatırlatan Renzi, "İtalyan hükümetlerinin çizgisi Türkiye'yle güçlü bir diyalogdan yana oldu. Tam da bu yüzden Türk kurumlarına, profesörleri ve gazetecileri tutuklayan bir ülkenin aslında kendi geleceğini hapse attığını söylüyoruz" dedi.

'Tanklar kadar bu hafta gördüklerimiz de bizi endişelendiriyor'

Renzi, "Biz Türkiye'nin dostuyuz. Sorunların darbeyle çözülmeyeceğine inanıyoruz" derken, "İstanbul'daki tanklar kadar, bu hafta içinde gördüklerimiz de bizi endişelendiriyor" diye de ekledi.

Türkiye'de yaşananların ardından, AB'nin göçmenler konusunda Ankara ile yaptığı anlaşmanın iptal edilmesi çağrılarına da değinen Renzi, "Hiçbir göçmen anlaşması, İnsan haklarının gözden çıkarılmasına sebep olamaz" diye konuştu.

Darbe girişimi ve ardından yapılan operasyonlar üzerine, aralarında Temsilciler Meclisi Başkanı Laura Boldrini'nin de yer aldığı bazı İtalyan siyasetçilerden, Türkiye'de siyasi ve hukuki şartların uygun olmadığı gerekçesiyle AB'nin göçmen anlaşmasını durdurması çağrıları gelmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.