Polonya, Rusya'ya karşı paramiliter güç oluşturuyor

Polonya, Rusya'ya karşı paramiliter güç oluşturuyor

Polonya, Rusya ile gerginlik nedeniyle Eylül ayından itibaren 35 bin kişilik bir paramiliter güç oluşturacağını açıkladı.

Polonya Savunma Bakanı Antoni Macierewicz, paramiliter gücün komuta kademesinin kimler olacağına karar verildiğini açıkladı.

Oluşturulacak güç askeri eğitim almış sivil gönüllülerden müteşekkül olacak. Paramiliter gücün, Ukrayna'nın Rusya yanlısı doğu kesimlerinde yaşanana benzer türde bir savaş ihtimaline karşı hazırlandığı belirtiliyor.

NATO'nun da Polonya savunmasını güçlendirmek üzere çalışmalar yürütüyor. Bu çerçevede NATO taburlarının Polonya ve komşu Baltık devletlerden Estonya, Latvia ve Litvanya'ya aktarılacak.

Aktarılacak toplam NATO gücünün 4000 asker civarında olacağı tahmin ediliyor.

Askeri takviyenin detayları Varşova'da 8-9 Temmuz günü düzenlenecek olan NATO zirvesinde kesinleştirilecek.

NATO üyesi 28 ülkeden bazıları ittifakın Rus sınırındaki gücünü takviye etmek üzere asker gönderecek.

Rusya'nın Kırımı ilhak etmesi ve Rusya yanlısı isyancı grupların Ukrayna'nın doğusunda kontrolü ele geçirmeleri geçmişte Sovyet blokunda olan NATO üyesi ülkelerde kaygı yaratmıştı.

Polonya Savunma Bakanı Macierewicz, paramiliter gücün, "Saldırgan niyetlerini gizleme gereği duymayan komşumuz Rusya'nın attığı adımlar nedeniyle" organize edildiğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.