Polisin çarşıyı boşaltmaya çalışması esnafı çileden çıkardı

Polisin çarşıyı boşaltmaya çalışması esnafı çileden çıkardı

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde son günlerde toplumsal olayların yaşanmamasına rağmen polislerin zırhlı araçlarla çarşıyı boşaltmaya çalışması esnafların tepkisine yol açtı.

ÖMER OĞUZ / YÜKSEKOVA HABER

YÜKSEKOVA – Yüksekova’da son günlerde ilçede herhangi bir toplumsal olay olmamasına rağmen polis ekipleri Otel Oslo önünde yolu trafiğe kapatarak, çarşıda bulunan araçların park edildiği yerden kaldırılması yönünde anonslar yapıyor. Araç sahipleri anons nedeniyle araçlarını çarşı merkezinden çıkarmak zorunda kalırken, gerginlik çıkabileceği düşüncesiyle bazı esnaflar da kepenk kapatıyor.

Polis ekipleri bugün de aynı uygulamada bulunurken, zırhlı araçlardan ‘Araçlarınızı bulunduğu yerden kaldırınız” şeklinde anons yapıldı.

i-1-20160220165101.jpg

Araç sahipleri araçlarını çarşıdan çıkarmak zorunda kalırken, bazı esnaflar da iş yerlerini kapattı.

Edindiğimiz bilgilere İHD temsilcileri Emniyet yetkililerini söz konusu uygulama için ararken, Emniyet yetkilileri ilçede bir basın açıklaması düzenleneceği bilgisi aldıklarını bu yüzden güvenlik önlemi aldıklarını belirtti. İHD yetkilileri ise ilçede herhangi bir basın açıklamasının olmadığını, kendileri tarafından İHD bürosunda basın açıklaması yapılacağını yetkililere belirtti. Bunun üzerine bir müddet daha bekleyen polis zırhlı araçları, ardından çarşı merkezinden çekildi. Polislerin çekilmesine rağmen birçok iş yeri açılmadı, çarşı bomboş kaldı.

i-5-071.jpg

ESNAF TEPKİLİ

İlçede herhangi bir basın açıklamasının yapılmamasına rağmen güvenlik önlemi gerekçesi ile çarşı merkezinin boşaltılması zaten iş yapamayan esnafı iyice çileden çıkardı.

Söz konusu duruma tepki gösteren esnaflardan Sefer Çoğaç, “Her Allah'ın günü bize güç gösterisi yapıyorlar. Bıktırma operasyonlarına girmişler. Psikolojik bir baskı söz konusudur. Halkımız perişan olmuş durumda. Göçe zorlanıyoruz. Herhangi bir şey de yok. Hayatımız devam ediyor. Devlet gücünü böyle gösteriyor, bu şekilde halkı bezdiriyor. Resmen isyan ettiriyor. Ne yapacağımızı bilemiyoruz, şaşırmış vaziyetteyiz. Bu memleketimizden göç edemeyiz. İşimizi, gücümüzü bırakıp nereye gidelim? Bu bizim vatanımızdır, toprağımızdır. Kim, kimi yerinden kovuyor? Devlet var mı yok mu? Devlet, demokrasi demektir, şu anda demokrasi var mı? Eğer demokrasiler böyleyse, halkını göçe zorluyorsa, halkını isyana zorluyorsa, devlet ve adalet bunun neresinde” şeklinde konuştu.

i-3-418.jpg

'İNSANLARI ZORLA EVLERİNE GÖNDERİYORLAR'

Son günlerde bu uygulamanın arttığını belirten Çoğaç, “Siren sesleri, arabalarınızı kaldırın anonsları, kapının önünü boşaltın, gibi polisin söylemleri; hangi dinde, hangi millette var? Zorla insanları sokaktan kovduruyor, evlerine gönderiyor. Bu bir işkencedir. Esnaf olarak çok zorlanıyoruz. Çekimizi, kiralarımızı ödeyemiyoruz, çoluk çocuğumuza bakamıyoruz. Muhtarlarımız birkaç seferdir bu konuyla ilgili yetkililerle görüştü. Şikâyetlerimizi dile getirdiler fakat herhangi bir çözüm yok. Bu bize uygulanan bir ambargo mu? Ne yapalım, cinnet mi geçirelim” dedi.

i-2-889.jpg

'HİÇ OLAY YOKKEN GAZ ATILDI'

Esnaflardan Sezgin Malkoç ise söz konusu uygulamalar nedeniyle iş yapamaz hale geldiklerini belirterek, "Dükkânımıza giren müşteriler de çok kötü etkileniyor. Çoluk çocuğuyla bir hafta sonu çıkan insanlar maalesef olaylardan dolayı kötü etkileniyor. Esnaf olarak ciddi anlamda çok sıkıntı çekiyoruz. İşletmeciler ve personelleri üzerinde psikolojik bir baskı var. Dün hiçbir olay yokken, dükkânımın ilerisinde bulunan komşumun dükkânına gaz isabet etti. Olaylar yüzünden hemen kepenklerimizi indirmek zorunda kalıyoruz. Halkımız bu durumdan çok rahatsız. 100 kiloluk döneri satamıyor, olaylardan dolayı çöpe atmak zorunda kalıyoruz” ifadelerini kullandı.

i-4-172.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.