Peşmerge: IŞİD bizimle çatışmayı göze alamaz

Peşmerge: IŞİD bizimle çatışmayı göze alamaz

Federal Kürdistan Yönetimi silahlı gücü Peşmerge Bakanlığı Basın sorumlusu Halgurd Hikmet, Irak-Şam İslam Devleti(IŞİD) militanlarının Peşmerge ile çatışmayı göze alamadığını söyledi.

HEWLÊR - Cihan Haber Ajansı'na açıklamalarda bulunan Hikmet, IŞİD'in kendilerine saldırması halinde en sert cevabı alacağını söyledi. IŞİD'in Irak'ta sünni bölgeleri hedef aldığını beyan eden Hikmet,

Peşmerge güçlerinin IŞİD için kolay bir lokma olmadığını söyledi.

Peşmerge Sözcüsü," Musul'un doğu tarafı; Talafer, Sincar ve yakın çevreleri Peşmerge'nin kontrolü altında. IŞİD militanları bu bölgelere henüz saldırı düzenlemedi. Dün Sincar tarafında aramızda küçük bir çatışma meydana geldi. Ancak, IŞİD militanları birkaç saat sonra çatışmayı durdu. O da bizim Irak ordusunun terk ettiği bölgeleri ele geçirmemiz üzerine gerçekleşti. IŞİD militanları çatıştıklarının Peşmerge güçleri olduğunu görünce çekildiler. Biz, Kerkük'ün Tuzhurmatu, Diyale'nin Khaneqin ve Mandali bölgesinde bulunuyoruz. IŞİD bizim bölgelere yakınlaşmıyor. Biz de IŞİD'le doğrudan bir çatışmaya girmek istemiyoruz. " dedi. 

MALİKİ KOLTUĞUNU SAĞLAMLAŞTIRMAK İSTİYOR 

Peşmerge Sözcüsü, Irak Başbakanı Nuri el Maliki'nin Musul'un işgalini lehine çevirmeye çalıştığını söyledi. Maliki'nin Irak genelinde olağanüstü hal ilan etmek istediğini söyleyen Hikmet, Irak Başbakan'nın olağanüstü hali ilan ederek, ülkedeki tüm yetkileri ele almak istediğini ifade etti. Hikmet:"Irak Anayasası'na göre olağanüstü halin ilanından sonra bütün yetkiler başbakanın eline geçiyor. Böylece yürütme, yasama ve yargı kararları Maliki'nin eline geçecek. Maliki bu kararla tahtını garanti altına almak istiyor. Geçtiğimiz 4 yılda Maliki her şeyi kontrol altına alamaya çalıştıysa da bazı birimler halen tamamen kontrolünde değil. Maliki şu anda meclis kararlarını anayasayı rafa kaldırmak istiyor." şeklinde konuştu. 

IRAK ORDUSU İNANCINI KAYBETMİŞ DURUMDA 

Peşmerge Sözcüsü, Irak Ordusu'nun özgüvenini ve inancını kaybettiğini ifade etti. Irak Ordusu'nun IŞİD militanları karşısında direnmeden Musul'u terk etmelerinin arkasında yatan sebeplere değinen Halgurd Hikmet, sözlerine şöyle devam etti: "Irak Hükümeti tüm Irak halkını temsil edecek bir ordu kuramadı. Sünni ve Kürtler ordunun dışında tutuldu. Sünni ve Kürtler, her alanda olduğu gibi orduda da dışlandılar. Böylece Sünni ve Kürtler Irak Ordusu'nu kendilerine ait olmadığı algısı oluştu. Söz konusu grupların Irak Ordusu'na olan desteği bitti. Irak Ordusu askerinin de halkı için canını canını feda etme hissiyatı ve inancı oluşmadı." dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum