Paylan: HDP seçmeni mucize yarattı!

Paylan: HDP seçmeni mucize yarattı!

HDP’nin ekonomiden sorumlu MYK Üyesi, Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, geçici iş imkanı sağlayan Toplum Yararına Program’ın bölgede seçim için kullanıldığını söyledi.

HDP’de 24 Haziran seçim sonuçları analizi devam ediyor.

142 belgesi ile oy kullanan güvenlik güçleriyle ilgili soru işaretlerinin sürdüğü incelemelerde yoksul bölgelerdeki sosyal yardımların da etkili olduğu yorumları yapılıyor.

HDP MYK (Merkez Yönetim Kurulu) Üyesi, Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, seçim sürecinde AK Parti ilçe teşkilatları eliyle İş-Kur’un Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında 100 binin üzerinde kişiye geçici iş imkanı sağlandığını söyledi.

HDP’nin ekonomiden sorumlu MYK üyesi Paylan ile 24 Haziran seçim sonuçlarını konuştuk. HDP’nin bölgedeki oy kayıpları ve MHP’nin oy artışıyla ilgili incelemelerin sürdüğünü belirten Paylan, “Çok ciddi bir seçim mühendisliği yapılmış. Sağ partiler arasında kendi içinde oy geçişkenliği yaşandığı net. Özellikle toplu oy kullanımı ve 142 belgesiyle oy kullanımında çok afaki rakamlar var. Bölgedeki güvenlik görevlisi sayısının kat be kat üzerinde 142 belgesi ile oy kullanılıyor. Bu da o belgeyle mükerrer oy kullanımını akla getiriyor” dedi.

‘BAŞKAN YAP MHP’YE MAHKUM ET MÜHENDİSLİĞİ’

Bir kamu görevlisinin bu şekilde oy kullanımına şahitliğini anlatan Paylan,şunları söyledi: “Benim oy kullandığım sandıkta bir kamu görevlisi 142 belgesi ile geldi, oy kullandı. Oy kullandıktan sonra o belge üzerinde kaldı. Belgenin üzerine bir not da yazılmadı. O kişi akşama kadar 20 sandıkta daha oy kullanabilirdi. Özellikle Hakkari, Şırnak ve Van gibi milletvekili ve oy kayıpları yaşadığımız illere baktığımızda dikkat çeken bir tablo var. Üstelik söz konusu illerde bu oyların MHP’ye kaydığını görüyoruz. Burada da devlet aklının hem Tayyip Erdoğan’ı başkan yapma hem de bir şekilde MHP’ye mahkum etmeye dönük bir mühendislik olduğunu ve bunda başarıya ulaştığını düşünüyoruz.” d

Bu devlet aklının mühendisliğinin kabinedeki sonucunun da Süleyman Soylu’nun yeniden İçişleri Bakanlığına getirilmesi olduğunu söyleyen Paylan, Soylu’nun kabinede yer almasının “sonuna kadar sertlik, istibdat devam edecek” mesajı taşıdığını kaydetti.

‘TYP SEÇİM İÇİN KULLANILDI’

OHAL ve sıkıyönetim şartları altında seçim yapıldığına dikkat çeken Paylan’a göre seçim sonuçlarında devletin imkanlarının kullanılması da etkili oldu. Özellikle yoksul, yıkıma uğrayan mahallelerde yaşayanlar için İş-Kur’un İşsizlik Fonu ödeneğinden Toplum Yararına Çalışma Programı’nı kullandığını söyleyen Paylan şu değerlendirmeyi yaptı:
“Ocak-Nisan ayında 8 bin kişi bu programdan yararlanmış. Özellikle nisan ayından itibaren sayı artıyor. Mayıs ayı itibariyle 100 bine yakın kişiye maaş bağlandığını görüyoruz. Rakamlar henüz gelmedi ama haziran ayında bu sayı daha da yükseldi. Bu programa katılım AKP ilçe teşkilatları üzerinden yürütülüyor. 6 aylık sözleşmeler yapılırken de ‘oy verirseniz devam edecek’ söylentisi dolaşıyor. Tamamen AKP ilçe örgütleri üzerinden yönetilen bir operasyondu bu.”

‘HDP SEÇMENİ MUCİZE YARATTI’

OHAL koşulları, devlet imkanlarının bir siyasi parti lehine kullanımı gibi çok zor ve eşitsiz bir seçim sürecinde HDP seçmenin her şeye rağmen bir mucize yarattığını savunan Paylan şöyle devam etti:
“Türkiye’nin herhangi bir ilinde örneğin İzmir’e, Diyarbakır’a yapılanın yüzde 1’i yapılsaydı İzmir’de CHP ciddi oy kaybederdi. Bir kaymakamın yanına AKP milletvekili adaylarını alıp yüzlerce insanla seçim çalışması yaptığını gördük. Esnafı geziyor, ‘sizin bekanız için’ diyerek aba altından sopa gösteriyor. Burada iş yapmak istiyorsanız bizi destekleyin, diyor. Böyle yöntemlerle mühendislik yapıldı. Bütün baskılara karşın bölge halkı mucize yarattı. Diyarbakır’da yüzde 66, Şırnak, Hakkari’de yüzde 70’lerin üzerinde oy bu kadar baskı altında mucizedir.”

Yerel seçime giderken bu hegemonyanın kırılması için çaba harcanması gerektiğini söyleyen Paylan, “Kıramazsak yerelde de zorlanırız. Tüm muhalefete sorumluluk düşüyor. CHP, İYİ Parti de bu faşizan gidişi kırmak için mücadele etmeli” dedi. (Nergis Demirkaya - Duvar)

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.