Paris Anlaşması'nda ABD haricinde uzlaşı sağlandı

Paris Anlaşması'nda ABD haricinde uzlaşı sağlandı

G7 zirvesinde, ilklim değişikliği hakkındaki Paris Anlaşması'na bağlı kalınması konusunda uzlaşı sağlandı. Karara yalnızca ABD Başkanı Trump katılmadı. Trump, kesin kararını gelecek hafta açıklayacak.

İtalya’da yapılan G7 Liderler Zirvesi, bugün sona erdi. Zirveye ilk kez katılan ABD Başkanı Donald Trump’ın iklim değişikliği konusundaki tavrı ve jestleri ile zirvenin gündemindeydi. ABD’nin Paris İklim Sözleşmesi’ne bağlılığını sürdürüp sürdürmeyeceği belirsizliğini koruyan Trump, buna ilişkin son kararını gelecek hafta vereceğini açıkladı.

Sicilya Adası’ndaki Taormina kasabasında iki gündür süren, küresel zenginliğin yüzde 64’ünü elinde bulunduran 7 ülkenin oluşturduğu G7 Zirvesi, yayımlanan ortak bildiriyle sona erdi.

“Terörle mücadele”, göç sorunu ve birçok diğer konuda uzlaşmaya varan liderlerin, serbest ticaret ve korumacılığa karşı mücadele konularından ortak bir zeminde buluşmak için önemli oranda aşama kaydettiği belirtildi.

ABD, Kanada, Fransa, Almanya, Japonya, İngiltere ve İtalya’nın devlet ve hükümet başkanlarının yanı sıra, Avrupa Birliği (AB) temsilcilerinin de imzaladığı 6 sayfalık sonuç bildirisinin “iklim ve enerji” başlıklı bölümünde, 6 ülke ve AB temsilcileri ile ABD arasında bir konsensüs sağlanamadığı açıklandı.

ABD’nin, 2015’te Paris’te imzalanan dünyanın ilk kapsamlı ilkim anlaşmasının ilkelerini yeniden gözden geçirme sürecinde olduğunun belirtildiği bildiride, 6 ülke lideri ve AB temsilcileri, bu anlaşmanın gereklerinin hızlıca uygulanmasına olan bağlılıklarını yineledi.

Zirvenin bitiminde Twitter hesabından bir ileti paylaşan Donald Trump da, Paris İklim Anlaşması’na dair son kararını gelecek hafta vereceğini duyurdu.

MERKEL: TARTIŞMA TATMİN EDİCİ OLMAKTAN UZAK

Zirve sonrasında planlanan basın toplantısını iptal eden Almanya Başbakanı Angela Merkel, zirvede iklim değişikliğine dair yaşanan tartışmadan olan memnuniyetsizliğini Alman gazetecilere açıkladı. Merkel, “Bunun üzerine yapılan tartışma, tatmin edici olmaktan son derece uzak ve zorlu idi. 6’nın 1’e karşı olduğu bir durum söz konusu. ABD’nin, Paris İklim Anlaşması’na bağlı kalıp kalmayacağına dair herhangi bir işaret yok” dedi.

Merkel bu anlaşmanın, hafife alınabilecek herhangi bir anlaşma olmadığını vurguladı.

MACRON’DAN ÇİN UYARISI

Trump’ın, pragmatik ve dinleme kapasitesine sahip birisi olduğunu söyleyen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu nedenle de iklim anlaşmasında bağlı kalma konusunda çaba göstereceğinden umutlu olduğunu dile getirdi.

Macron, ayrıca Trump’a, ABD’nin çekilmesi halinde, iklim değişikliğiyle mücadele konusunda Çin’in liderliği eline geçireceği uyarısında bulunduğunu da anlattı.

7 Nisan’da Fransa Cumhurbaşkanı seçilen Macron da, Trump gibi ilk kez G7 zirvesine katıldı.

‘ZİRVENİN EN BÜYÜK BAŞARISI TERÖRLE MÜCADELE’

Ev sahibi İtalya’nın Başbakan Paolo Gentiloni, “terörle ve şiddet yanlısı aşırıcılıkla mücadele” konusunda dün vardıkları uzlaşmanın, zirvenin en büyük başarısı olduğunu belirtti.

Liderlerin, bu konuda dün imza attığı ortak bildiride belirlenen yeni eylem planında, mücadelenin artırılmasına karar verilmişti. “Teröristlerin” interneti suistimal etmesiyle mücadele edileceği belirtilen ortak deklarasyonda, internet şirketlerine içerikleri belirleyip kaldırma konusunda daha fazla çaba sarf etme çağrısı yapılmıştı.

‘TRUMP ZİRVENİN RESMİYETİNE AYKIRI DAVRANDI’

Trump’ın, zirvedeki bazı jestleri de tepki çekti. Zirve kapsamında, Avrupa’ya yönelik göçün çıkış noktalarından olan bazı Afrika ülkelerinin de katılımıyla, “Afrika’da Kalkınma ve Yenilik” konulu oturum yapıldı.

G7 ve Etiyopya, Nijer, Tunus, Kenya ve Nijerya liderleri ile Birleşmiş Milletler (BM), Afrika Birliği, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Uluslararası Para Fonu (IMF), Afrika Kalkınma Bankası ve Dünya Bankası temsilcilerinin katıldığı oturuma, geç kaldı.

Trump, İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni’nin, katılımcılara İtalyanca hitap edeceğini ve çeviri için kulaklıklarını takmaları uyarısına rağmen çeviriyi dinlemedi.

La Repubblica gazetesi bunu, “Trump, Gentiloni’ye kabalık etti, konuşmasının tercümesini dinlemedi” yorumunu yaptı. Ancak bir Beyaz Saray yetkilisi, Trump’ın her zaman olduğu gibi sağ kulağına taktığı küçük bir kulaklıkla tercümeyi dinlediğini açıkladı.

İtalyan basında, zirve boyunca her yere geç kalan Trump’ın, bu tür zirvelerin resmiyetine aykırı davrandığı ifadeleri de yer aldı. Today.it sitesi Trump’ın, Afrika’ya dair toplantının aile fotoğrafı çekimine de geç geldiği gibi, “göğüslerini kabartarak”, arkasında bulunan Merkel’in önünü tamamen kapatmaya çalıştığına da öne sürdü.

RUSYA’YA HEM İŞBİRLİĞİ HEM YAPTIRIM MESAJI

G7’nin sonuç bildirisinde “dış politika konuları” başlığı altında Suriye konusuna geniş bir paragraf ayrıldı. Liderler, Rusya, Türkiye ve İran’ın garantörlüğünde yapılan Astana görüşmelerinin Suriye’deki gerilimin düşmesine katkı sağlamasından umutlu olduklarını ifade etti.

Liderler, 6 yıldır süren bu krizin çözümünde, pozitif anlamda etkisini kullanmaya hazırsa Rusya ile işbirliğine hazır olduklarını da belirtti.

Deklarasyonda, 2014’te Ukrayna’ya bağlı Kırım’ın ilhakı nedeniyle yaptırımlar uygulanan Rusya’ya, yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde yeni yaptırımlar konusunda da mutabık kalındı.

1998 yılında Rusya’nın da dahil edilmesiyle G8 adını alan birlik, Ukrayna krizinin ardından bu ülkenin üyeliğinin askıya alınmasıyla G7’ye dönüşmüştü.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.