Papa'dan Trump'a göç yanıtı: Duvarlar ören Hristiyan olamaz

Papa'dan Trump'a göç yanıtı: Duvarlar ören Hristiyan olamaz

Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco ile ABD'de Cumhuriyetçi Parti'den başkanlığa aday olan Donald Trump arasında göçmenler konusunda çatışma yaşanıyor.

Göç karşıtlığıyla bilinen Trump'ın, göçmenlere kapıların açılmasını isteyen Papa'yı "politika yapmakla" suçlamasının ardından Papa Francesco'dan "Yalnızca duvarlar örmeyi düşünen biri Hristiyan olamaz" çıkışı geldi.

Trump da Papa'nın bu sözlerine sert yanıt verdi: "Bir dini liderin insanların inancını sorgulaması utanç verici!"

Papa Francesco, Meksika gezisi öncesi göç konusunda verdiği mesajlar ve Meksika'da ABD sınırınının yakınında, sınırı geçmeye çalışırken ölenler için bir ayin düzenlemesi nedeniyle Donald Trump'ın tepkisini çekmişti.

Donald Trump, "çok siyasi bir kişilik" diye tanımladığı Papa'nın Meksika hükümeti tarafından kullanıldığını iddia etmişti.

Papa, Meksika'dan Roma'ya dönüşünde uçakta gazetecilere açıklamalar yaparken bu konudaki bir soruya da yanıt verdi.

"Donald Trump sizin için 'siyasi bir adam' dedi ve Meksika hükümeti tarafından göç politikalarına alet edilen bir piyon olduğunuzu söyledi. Trump başkan seçilirse sınıra 2500 km'lik bir duvar örmek ve 11 milyon yasa dışı göçmeni sınır dışı etmek istediğini de söylemişti. Size yönelik bu suçlamalar hakkında ne düşünüyorsunuz ve sizce Katolik bir Amerikalı böyle bir insana oy verebilir mi?" şeklindeki soruya Papa'nın yanıtı şöyle oldu:

"Tanrı'ya şükür ki benim siyasi biri olduğumu söylemiş, çünkü Aristo insanı 'siyasi hayvan' olarak tanımlar. Yani en azından bir insanım! Piyon olduğum konusuna gelince ise, bilmiyorum belki de öyledir... Bunu sizin takdirinize, insanların takdirine bırakıyorum. Ayrıca, nerede olursa olsun, köprüler kurmak yerine yalnızca duvarlar örmeyi düşünen biri Hıristiyan değildir. Oy verip vermeme konusuna ise karışamam. Yalnızca şunu söyleyebilirim: Bunları söylüyorsa bu adam Hristiyan olamaz."

Papa'nın bu sözleri medyada "Papa, Trump'ın Hristiyanlığını sorguladı" gibi başlıklarla yer alırken Donald Trump'tan da hemen karşılık geldi.

Bir mitingde konuşan Donald Trump, "Vatikan, IŞİD'in saldırısına uğrarsa ya da uğradığında, Papa Donald Trump'ın ABD Başkanı olmasını dileyecektir" dedi ve kendisi başkan olursa "IŞİD'in tamamen yok edileceğini" söyledi.

"Bir dini liderin insanların inancını sorgulaması utanç verici" diyen Trump, "Hiçbir lider, özellikle de bir dini lider bir insanın dinini ya da inancını sorgulama hakkına sahip olamaz" diye devam etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.