Panzerin ezerek öldürdüğü çocuk suçlu ilan edildi, polis beraat etti

Panzerin ezerek öldürdüğü çocuk suçlu ilan edildi, polis beraat etti

Yargıtay, Şırnak’ta bir gösteri sırasında panzerin ezerek öldürdüğü Yahya Menekşe’nin kusurlu olduğu yönündeki mahkeme kararını onadı.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 2008 yılında bir gösteri sırasında Yahya Menekşe’yi ezerek ölümüne neden olan panzer sürücüsü O.Y. için yerel mahkeme tarafından verilen beraat kararı Yargıtay tarafından da onaylandı.


Yargı, Yahya Menekşe’nin izinsiz gösteride polise taş atmasını gerekçe göstererek, panzeri kullanan polis memurunun değil, Menekşe’nin hatalı olduğuna hükmetti.

Cumhuriyet’ten Kemal Göktaş’ın haberine göre, Yahya Menekşe’nin ölümü sonrası yaşananlar şöyle:

Emniyet önce yalanladı

* Yahya Menekşe, Cizre’de Abdullah Öcalan’ın Türkiye’ye getirilişinin yıldönümü nedeniyle 16 Şubat 2008’de düzenlenen gösterilerde panzerin altında kalarak öldü.

* Şırnak Emniyeti yetkilileri ilk önce, Menekşe’nin panzerin altında kalarak öldüğünü yalanladı ve göstericilerin attığı taşların kafasına gelmesi nedeniyle öldüğünü ileri sürdü.

* Ancak Adli Tıp raporları bu açıklamaların aksine Menekşe’nin panzerin altında kalarak öldüğünü ortaya koydu.

Valilik soruşturmaya izin vermedi

* Şırnak Valiliği, Menekşe’nin ölümü ile ilgili soruşturma yapılması için izin vermedi.

* Bu karara karşı açılan davada Diyarbakır Bölge İdare Mahkemesi, Menekşe’nin ölümü ile ilgili soruşturma yapılması gerektiğine karar verdi.

“Kazayla insan öldürmek”ten dava

* İdare Mahkemesi’nin kararının ardından Cizre Başsavcılığı, polis memuru O.Y. hakkında dava açmak zorunda kaldı.

* Başsavcılık, O.Y. hakkında “taksirle (kazayla) öldürme” suçundan dava açtı.

“Menekşe kendi can güvenliğini tehlikeye soktu”

* Cizre 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde iki yıl süren yargılamadan sonra polis memuru O.Y. beraat etti.

* Mahkemenin gerekçeli kararında, olayda panzer sürücüsü polisin değil, panzer altında kalarak yaşamını yitiren Menekşe’nin “kusurlu” olduğu belirtildi.

* Kararda, Menekşe’nin “İdil Caddesi üzerinde terör örgütünün izinsiz, yasadışı gösteri ve yürüyüşüne katılarak kamu kurum ve araçlarına taş attığı sırada mahalden geçen göstericileri dağıtma maksadıyla görevi gereği asayiş görevinde bulunan sanığın sevk ve idaresindeki panzerin manevra alanına girdiği olayda can güvenliğini tehlikeye atarak olayda asli kusurlu olduğu” savunuldu.

* Menekşe ailesinin avukatı Rojhat Dilsiz, kararın bozulması talebiyle Yargıtay’a başvurdu.

“Beraat kararı polis şiddetini olağan kılar”

* Dilsiz’in temyiz dilekçesinde, sanığın kullandığı panzerin istikametinin ters yönde olduğu ve hızlı manevralarla grubun içine dalarak maktulün ölümüne neden olduğu ifade edilen dilekçede, “olası kastla öldürme” suçundan ceza verilmesi istendi.

* Dilekçede, beraat kararının açıkça güvenlik görevlilerinin benzer olaylarda orantısız güç kullanarak insanların ölümüne sebebiyet vermelerini olağan kıldığı savunuldu.

Yargıtay kararı usul ve yasaya uygun buldu

* Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, daireye gönderdiği tebliğnamede mahkeme kararının onanması yönünde görüş belirtti.

* Yargıtay 12. Ceza Dairesi de olayın üzerinden 8 yıl sonra geçtikten sonra verdiği kararda “usul ve yasaya” uygun olduğunu onanmasına hükmetti.

Polisler 313 kişiyi öldürdü

Uluslararası Baran Tursun Vakfı'nın verilerine göre, Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu'nda 2007'de yapılan değişikliğin ardından bugüne kadar polisler 313 sivilin ölümüne neden oldu.

Polisler son altı ayda ise 20'si çocuk, 14'ü kadın, 36'sı erkek toplam 70 sivili öldürdü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.