Panama Belgeleri'nde adı geçen Arjantin lideri: Masumum

Panama Belgeleri'nde adı geçen Arjantin lideri: Masumum

Panama Belgeleri'nde adı geçen Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri masum olduğunu söyledi.

Dev boyuttaki vergi yolsuzluklarıyla ilgili olarak Moccack Fonseca adlı hukuk şirketinden sızdırılan Panama Belgeleri'nde Macri'nin de adının geçtiğinin anlaşılması üzerine dün bir soruşturma başlatıldığı açıklanmıştı.

Arjantin medyasında yer alan haberlere göre, Macri'nin adı belgelerde vergi cennetlerinden Bahama adalarına açılan bir şirketin yöneticisi olarak görünüyor.

Devlet Başkanı Macri, televizyondan halka hitaben yaptığı konuşmada yanlış hiç bir iş yapmadığını söyledi ve bunu kanıtlayacağına söz verdi.

Macri, açılan soruşturmaya her türlü desteği vereceğini de söyledi.

ABD'de eğitim görmüş bir işadamı olan Arjantin devlet başkanı konuşmasında, "Biliyorum, Panama Belgeleri'nde ortaya atılan ve beni de kapsayan iddialardan kaygı duyanlar var. Ama bir kez daha söylüyorum ki içim rahat, yasalara uygun davrandım, gerçeği söyledim ve saklayacak hiç bir şeyim yok" dedi.

Devlet Başkanı Macri vergi cennetlerinde kurulan şirketlerin yöneticiliğini yaptığı için hiç bir ödeme almadığını, hiç bir hisseye sahip olmadığını kaydetti.

Macri'nin makamından yapılan açıklamada da devlet başkanının hisse sahibi olmadığı ve şirket yöneticiliğinden hiç bir zaman ücret almadığı açıklaması bir kez daha vurgulandı.

Savcının hedefi

Şimdi Arjantin Maliye ve Yolsuzlukla Mücadele Dairesi'nden açılan soruşturma için bilgi ve belge istenecek.

Savcı Federico Delgado, devlet başkanının vergi muafiyeti sağlayan Bahama'da kayıtlı Fleg Trading adlı şirketteki rolünü "bildirmeme" konusunda "kötü niyetle" hareket edip etmediğini belirlemeyi hedeflediğini söyledi.

Belgeleri inceleyen Arjantin gazetelerinden La Nacion, Devlet Başkanı Macri'nin 1998'den 2009'a kadar Fleg Trading şirketinin genel müdürü olarak göründüğünü bildirdi.

Macri bunu 2007 yılında Buenos Aires belediye başkanlığına ya da 2015'te başkanlığa seçildiğinde yaptığı mal varlığı bildirimlerinde açıklamamış.

Geçen Salı günü Başkanlık makamı bir açıklamayla, Macri'nin ailesinin sahibi olduğu bir şirketler grubunun, Panama Belgeleri skandalının merkezindeki Mossack Fonseca hukuk şirketi aracılığıyla vergi cenneti Bahama'da bir şirket kurduğunu doğruladı.

Fakat başkanın sözcüleri, Macri'nin buradan hiç bir gelir elde etmediği için mali bildirimlerinde de bundan bahsetme gereği duymadığını söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.