Özgür Ülke anması: O ateş yanmaya devam ediyor

Özgür Ülke anması: O ateş yanmaya devam ediyor

25 yıl önce bombalanan Özgür Ülke gazetesinin saldırıdan bir gün sonraki manşeti 'Bu ateş sizi de yakar' idi. Saldırının 25'inci yılında anma töreni yapıldı.

3 Aralık 1994’te Özgür Ülke gazetesinin İstanbul Kadırga’daki teknik binası, Cağaloğlu’ndaki merkez bürosu ve Ankara bürosu bombalı saldırıya uğradı. Kadırga bürosundaki ulaştırma görevlisi 32 yaşındaki Ersin Yıldız öldü, 23 çalışan yaralandı. Saldırının failleri hiçbir zaman ortaya çıkarılmadı. Özgür Ülke, bombalı saldırının ertesi günü “Bu ateş sizi de yakar!” manşetiyle çıktı. Saldırının 25. yıldönümü nedeniyle bombalanan Kadırga’daki bina önünde basın açıklaması yapıldı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre “Özgür basın susturulamaz” pankartıyla yapılan açıklamada, Özgür Ülke ve devamında çıkarılan gazetelerde çalışan; çeşitli dönemlerde yapılan saldırılarda hayatını kaybeden gazeteci ve yazarların fotoğrafları taşındı. Anmada ilk olarak dönemin tanığı olan gazeteci Hüseyin Aykol konuştu. Aykol, şunları söyledi: “Tam 25 yıl önce bugün daha erken saatlerde, burada bulunan yokuştan indiğim sırada itfaiye seslerini duyuyordum. Yakınlarda ayakkabı imalatçıları var. Tiner kullanıldığı için orada devamlı yangın çıkardı zaten. Yine o yangınlardan birinin yaşandığını düşündüm. Ancak gazetemiz yanmıştı. Kapkara bir bina karşımdaydı. Polisler gelmişti ve binaya girişleri engelliyorlardı. Parkın içinde 5-10 kişi olayı seyrediyordu. Ben yapabileceğim bir şey olmadığını düşünerek çalıştığım dergiye gittim. Daha sonra derginin telefonu çaldı. Arayan kişi Gülten Kışanak’tı. Onun çağırmasıyla  o gün biz kimi dergilerin binalarında onların olanaklarını kullanarak gazetemizi yaptık ve ertesi gün dört sayfa da olsa gazetemizi çıkardık.”

Saldırıdan sonra ‘bir daha gazete çıkaramayız’ diye düşündüğünü anlatan Aykol, “Bunu özeleştirim olarak söylüyorum. Çünkü o günden sonra  46 gazete daha çıkardık. Biz özgür basın geleneği olarak 52 tane gazete çıkardık. 52 gazeteyi onlar kapattı, bizler çıkardık. Onlar bombaladı, biz yeniden devam ettik ve bugünlere geldik. Biz hala devam ediyoruz. Bizi bombalayanlar ise şu an hiç de iyi hatırlanmıyorlar. Çünkü dönemin Başbakanı Tansu Çiller’in emriyle bombalandığını bizler ortaya çıkarmıştık” diye konuştu.

İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin ise şöyle dedi: “Özgür Ülke, bu coğrafyanın en çok baskı gören yayın organıydı. 9 yaşındaki dağıtımcısından 74 yaşındaki yazarı Musa Anter’e kadar bir çok çalışanı katledildi. Hiç birinin katilleri ortaya çıkarılmadı. Katliam emrini verenlerden Mehmet Ağar, iktidar  partisi tarafından çete lideri olarak yargılandı ve cezaevine konuldu. Ama şu anda Mehmet Ağar iktidar partisiyle yan yana. Tansu Çiller iktidar partisiyle yan yana. Derin devlet hala iktidarını devam ettiriyor. Bizler insan hakları savunucuları olarak gazetenin her zaman yanında yer almaya çalıştık. Ben gazetenin ilk çıktığı günden bu yana o dönem sevgili arkadaşım Ferda Çetin ile birlikte gazetenin avukatlığını yapmaya başladık. O günden bu yana bu gazetenin benim hayatımda çok büyük bir önemi var. Çünkü ben bu gazeteyi düşündüğümde insan hakları mücadelesine devam etmenin bir zorunluluk olduğunu hatırlıyorum. Çünkü bizim ölülerimize karşı borcumuz var. Bizim Musa Amca’ya karşı borcumuz var. Ferhat Tepe’ye borcumuz var. Hafız Akdemir’e karşı borcumuz var. Bu nedenle bu gazeteye sahip çıkmaya devam ediyoruz.”

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.