Özel: Başkanlık için açık değiliz

Özel: Başkanlık için açık değiliz

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 24. Dönemde kurulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda görüşmeleri tıkayan ana nedenin başkanlık sistemi inadı olduğunu belirtti.

Parlamentoda düzenlediği basın toplantısında yeni anayasa tartışmalarına yönelik açıklamalarda bulunan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP’nin anayasanın ilk dört maddesi ve parlamenter sistemden taviz vermeyeceğini söyledi.

Önceki uzlaşma komisyonunda görüşmeleri tıkayan sebebin başkanlık sistemi inadı olduğunu, yeni kurulacak komisyonda da aynı inadın devam etmesinin müzakerelerin şeklen başlayacağı anlamına geldiğini kaydeden Özel, “Geçen sefer biz bu masaya oturduk, geçen sefer bu masadan muhalefet partileri kalkmadı. Bu masadan kaçmayacaklarsa biz oturmaya varız. Geçen sefer o masayı tıkayan temel yaklaşım başkanlık sistemi inadıydı. O inatla geleceklerse bu konuda baştan tıkamak istedikleri müzakereyi şeklen başlatıyorlar demektir. CHP ne anayasanın ilk dört maddesinden ne de parlamenter sistemden taviz vermez. Yapılmaya çalışılan darbenin Türk tipi ya da başka tipte olması bizi ilgilendirmez. Ne yapılmaya çalışıldığını biliyoruz, bu konuda müzakereye açık değiliz” dedi.

Darbe anayasasından kurtulmak istediklerini fakat bunu yaparken de parlamenter sistemin bir Hitler doğurmasına izin vermeyeceklerini belirten Özel, “Biz ‘iki model hazırlanıp milletin önüne götürülecek’ denildiğinde sanki o komisyonun başkanlık sistemini müzakere edebilir bir komisyon olduğu algısını yaratmaya çalışıyorlar. CHP’nin beş kırmızı çizgisi var, dört tanesi anayasanın ilk dört maddesi, beşincisi de parlamenter sistem. Sayın Cumhurbaşkanının arzusuna uygun olarak o komisyonda pişirilecek yemeğin aşçısı olmayız. Oradan çıkacak uzlaşı metni için bizim temel yaklaşımımız evrensel demokrasi ilkeleri ve Türkiye’nin hak ettiği tam demokrasidir, darbe anayasasından kurtulmaktır. Bunu yapalım derken Cumhurbaşkanının tarif ettiği gibi parlamenter sistemin bir Hitler doğurmasına izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.