Özdemir: "Ticaret durma noktasına geldi"

Özdemir: "Ticaret durma noktasına geldi"

Hakkari’nin Yüksekova İlçesine Bağlı Esendere Sınır Kapısı’nın uzun zamandır araç geçişlerine kapalı olmasıyla ilgili, Yüksekova Ticaret Sanayi Odası Başkanı Salih Özdemir, bir basın açıklaması yaptı.

ÖMER OĞUZ / YÜKSEKOVA HABER

Esendere Sınır Kapısı önünde yapılan ve İran’la ithalat ile ihracat gerçekleştiren oda üyelerinin de katıldığı basın açıklamasını okuyan Özdemir, Esendere Sınır Kapısı’nın bölge ekonomisine olan katkısına değinerek, sınır kapısının ilçedeki tüccar ve oda üyelerini olumsuz etkilediğini söyledi.

Açıklamasında çözüm sürecini hatırlatan Özdemir, "Barış ortamıyla beraber ilçemizde umut vaad eden çok güzel gelişmelere üyelerimiz ve bölge insanımız ile beraber şahit oluyorduk. Ticari sirkülasyonun hızlı bir şekilde ilerlediği ve ilçemizin ülke genelinde tanınır hale geldiği herkeslerce malumdur"  dedi.

"TİCARET DURMA NOKTASINA GELDİ"

Sınır kapısının ülke ekonomisine önemli katkıları olduğuna dikkat çeken Özdemir şöyle devam etti, "2014 Yılı İhracat rakamları 380.004.14 dolardır. Yine 2015 Yılı ihracat rakamları 176.289,96 dolardır. Bu veriler Hakkari bölgesi ve çoğunlukla da Esendere Sınır Kapısındaki verileri göstermektedir. Ülkenin 2023 hedeflerinden biri olan 500 milyar dolar ihracat rakamlarına ulaşması için önem arz etmektedir. Ve bu kadar önemli bir konuma sahipken sınır kapımızın kapalı olması çok ironik bir durum. İhracatın kalbinin attığı bölge konumundayız. Ama son dönemde yaşananlar ve akabinde sınır kapısının kapanması ile beraber Maden sektöründeki canlılık bizler için umut vericiydi .Ama maalesef bu durum karşısında ilçemizdeki ticaretin nerdeyse bütün dinamikleri durma noktasına geldi."

a1-061.jpg

"ESNAF KREDİ BORÇLARINI ÖDEYEMİYOR"

Özdemir, "Havaalanı, Organize Sanayi Bölgesi ve ardından İç Gümrükleme içinde yaptığımız çalışmaların meyvelerini alacakken bir anda ilçeyi maalesef etkisi altına alan kaos ortamı neşter gibi ticaretimizin belini kırmıştır. Tüccarımız, esnafımız çekini ve bankalara olan kredilerini ödeyemez durumda ve ihracatçımız maalesef ihracatını yapamamıştır. Haliyle bu olumsuzluklar bütün bir ilçe insanımızı olumsuz etkilemekte ve muhatap tarafın ciddi anlamda uyguladığı cezalara ve yaptırımlara maruz kalmaktadırlar." şeklinde konuştu.

"İNSANLAR ÜRETEMEZ DURUMA GELDİ"

Yaşanan durumdan oldukça endişe duyduklarını savunan Özdemir şunları söyledi, "İlçe de ciddi bir ekonomik kriz yaşanmaktadır ve bu bütün bölge genelinde de hissedilmektedir. Bu krizin yaratmış olduğu etkiyle, insanlar mutsuz ve üretemez duruma gelmiştir. Bu son derece sıkıntılı durumlara sebebiyet vermektedir. Huzur ortamı ile beraber yatırımcıları buraya çekmeye başlamışken ve daha güzel projelere imza atmayı hedeflemişken, açıkçası ilçemizin can damarlarından biri olan Esendere Sınır Kapısı’nın böyle bir muameleye maruz kalması bizi ciddi sıkıntılara sokmuş ve üzmüştür. Adeta bölge insanını cezalandıran bir hal almıştır. Ve biz bunu hak etmiyoruz. Hiçbir şekilde ticaretin ve insan giriş-çıkışının yapılmadığı bir durumla karşı karşıyayız. İran pazarına girmekte çektiğimiz sıkıntı bir yana, İranlı vatandaşların da ilçemizde ki alış-verişleri sekteye uğramıştır. Her anlamda bir düşüş söz konusu ve piyasalardaki bu durgunluk artık bizi ciddi anlamda tedirgin etmektedir. Bilinmelidir ki para huzurlu limanları sever. Eğer bir yerde huzur yoksa ticarette yoktur, ticaret yoksa yaşam kalitesi de yoktur. Bu sebepledir ki biz bu kaliteyi tekrar geri istiyoruz ve bir an önce sınır kapısının tekrar faaliyete geçmesini ve tüccarımızın rahat bir nefes almasını istiyoruz. Bu nedenle de; Esendere Sınır Kapısı’nın bir an önce ithalat ve ihracat açılması için hükümet yetkililerine çağrıda bulunuyoruz"

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı İrfan Sarı ise, bölge insanının ticaretle olan hayat damarlarının kesildiğini belirtti.

Esendere Sınır Kapısının birinci derece bir sınır kapısı olmasına rağmen işlevselliğini yıllardır gerçekleştiremediğini kaydeden Sarı, çeşitli zamanlardan siyasi argümanlar, çeşitli zamanlarda ise yönetsel zaaflardan dolayı halkın zora sokulduğunu söyledi.

Sınır kapısının siyasi açmazlara kurban edilmemesi gerektiğini aktaran Sarı, sınır kapısının Hakkari’nin tek bacasız sanayisi olduğunu belirtti.

İthalat ve İhracaatla uğraşan Alkan Çağatay ise, Esendere Sınır Kapısının biran önce açılmasını talep ederek, yaşanan sıkıntının kendilerini mağdur ettiğini aktardı.

Basın açıklamasına Yüksekova Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Yavuz Özcan da destek verdi.

a2-040.jpg

 

a3-029.jpga4-020.jpga5-014.jpga6-009.jpga7-008.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.