Otomotivde 'işten çıkarma' endişesi

Otomotivde 'işten çıkarma' endişesi

Otomotivde üretim yüzde 3 azaldı. Türk Traktör ve Ford Otosan'da çalışma günü düşürüldü. İşçilerden işsiz kalma korkusu yaşıyor.

Otomotiv sektöründe ihracat azaldı. Otomotiv Sanayii Derneği’nin (OSD), açıkladığı verilere göre haziran ayında gerilemenin en üst seviyede yaşandığı aylardan biri oldu. Üretimde gerileme işçiler arasında işsizlik endişesi yaratıyor.

Kocaeli’de bulunan Ford Otosan Yeniköy fabrikasında temmuz ayı içinde 3 gün kaynak, boyahane ve montaj bölümlerinde üretim yapılmayacağı belirtildi. Fabrikada çalışan işçiler üretimde daralma yaşanacağından endişeli. Türk Traktör fabrikasında ise haftalık çalışma gününü bir gün düşürüldü. İşçiler işten çıkarmaların başladığını söylüyor.

Evrensel’den Arzu Erkan’ın haberine göre, duruşun gerekçesinin yurt dışından ithal edilen şanzıman eksikliği olduğu ifade edildi. Bu duruma dolar kurundaki yükselişin neden olduğu yorumları yapılırken, işçiler yaşananları endişeyle takip ediyor. Sendikacıları açıklama yapmamasına tepki gösteren işçiler, “Daralma diye diye yine küçülen bizim ekmeğimiz olur. Bu sefer böyle olmamalı. Herkes birlik olmalı” çağrısı yaptı.

‘SENDİKACILAR ORTADA YOK!’

Yeniköy fabrikasında üretilen Courier marka ticari aracın bu markanın dünyadaki tek üretim merkezi olduğunu belirten işçiler, o nedenle 3 günlük duruşun kafalarda soru işaretleri oluşturduğunu ve önümüzdeki aylarda da bu türden duruşların yaşanabileceği kaygısını artırdığını dile getiriyorlar. Fabrikada 16, 20 ve 21 Temmuz tarihlerinde (önümüzdeki hafta pazartesi (yarın), cuma ve cumartesi günleri) kaynak, boyahane ve montaj bölümlerinde üretim yapılmayacağını telefonlarına gelen kısa mesajla öğrendiklerini kaydeden bir işçi “Bize söylenilen şanzıman eksikliği nedeniyle bu günlerde üretim yapılmayacağı. Ücretlerimizden kesinti mi yapılacak, yoksa borçlandırılacak mıyız henüz bilmiyoruz. Bu konuda sendikadan da bir açıklama yapılmış değil. Böyle durumlarda sendikacıları ara ki bulasın” şeklinde konuştu.

İŞÇİLER KAYGILI!

Ekonomideki kötü gidişatın zaten kendilerini kaygılandırdığını ifade eden işçi “Şimdi deniyor ki şanzıman eksikliği nedeniyle duruş var. Yurt dışından geliyor bu malzeme. Acaba dolardaki yükseliş mi buna neden oldu? İnsan düşünmeden edemiyor. 2009 yılında yaşananlar eski işçilerin hâlâ hafızalarında. O zaman da böyle başladı. Ayda 4 gün çalıştık, 3 gün izin. Maaşımızın yüzde 26’sı kesildi. Hepimiz perişan olduk. Evini geçindirmek için pazarda limon satan da vardı, inşaatta yevmiyeye giden de” dedi.

TÜRK TRAKTÖR’DE İŞTEN ÇIKARMALAR BAŞLADI

Öte yandan Türk Traktör fabrikası yurt içi satışlarının düştüğü gerekçesiyle, haftalık çalışma gününü bir gün düşürmüş ve o günün ücretinden kesinti yapma kararı almıştı. Haftalık çalışma gününün düşürülmesinin yanı sıra üretim bandındaki gece vardiyasını iptal edip, vardiyayı da ikiye düşürmüştü. Yaklaşık iki aydır süregelen bu uygulamaya ilk geçildiği zaman bu uygulamanın 24 Haziran’da son bulacağı fabrika yönetimi tarafından söylenmişti. Ancak seçimlerden sonra da aynı uygulama devam etti. Türk Metal sendikası ve fabrika yönetimi işçi çıkarma olmayacağını ancak bir süre daha bu uygulamanın süreceğini söyleseler de işçi çıkarmaların başladığı iddia ediliyor.

Yaklaşık iki yıldır Türk Traktör’de çalışan bir genç işçi Evrensel’e şöyle konuştu; “Yanı başımızdaki genç sözleşmeli arkadaşları işten attılar. İşsizlik almış başını gidiyor, biz de tedirginiz genel olarak işimizden olmaktan. Önce askere gitmeyenleri, sonra sırayla geride kalanları tek tek işten atacaklar bu gidişle. Sendikadan da hiç ses yok, işten çıkarma olmayacak sadece ücretlerden belli bir kesinti olacak dediler ama herkes atılma korkusunu ensesinde hissetmeye başladı.” Başka bir işçi ise, “Tazminatları açmış, çıkmak isteyen çıksın diyor. Herkes bu kadar borca batmışken, işsizlik almış başını gitmişken, kriz kapıdayken kim işten çıkabilir ki?” diye sordu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.