‘Önergelerimiz reddedilerek Sur’u insansızlaştırma planı gizlendi’

‘Önergelerimiz reddedilerek Sur’u insansızlaştırma planı gizlendi’

HDP Milletvekili Felaknas Uca, Sur için getirilen ‘kamulaştırma’ kararı ile ilgili yaptığı açıklamada, daha önce konuya dair verdikleri önergelerin ‘keyfi gerekçelerle’ reddedilmesine dikkati çekti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, Sur’un ‘acil kamulaştırılması’ kararının ‘özel savaş politikalarının bir parçası olarak devreye sokulduğunu’ savundu.

“Önergelerimiz reddedilerek Sur’a yönelik plan gizlendi”

Felaknas Uca yaptığı yazılı açıklamada, Sur’daki yasağın ilk zamanlarında TOKİ’nin kentte 4 bin konut yapacağı iddialarının basına yansıdığını anımsatarak, konuyla ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu’na soru önergesi verdiklerini ancak çeşitli gerekçelerin öne sürülerek önergelerin iki defa reddedildiğini söyledi.

Bakanlar Kurulu’nun 25 Mart 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan kararı ile Sur’da “acele kamulaştırma” kararı alındığını hatırlatan Uca, “Böylece, ilçedeki 15 mahallede bulunan toplam 368 adadaki 6 bin 300 parselin acele kamulaştırılmasına karar verildi. Bu karar, verdiğimiz önergenin usulsüz ve keyfi gerekçelerle reddedilmesi ile birlikte düşünüldüğünde açıkça Sur ilçesine dair stratejik bir planın kamuoyundan gizlenerek gerçekleştirilmeye çalışıldığını göstermektedir. Yasama mercii olan TBMM Başkanlığı’nın önergeyi kabul etmemiş olmasını, yürütmenin bu tartışmalı planının kamuoyundan gizlenme çabasına bir destek olarak görmekteyiz. Kuvvetler ayrılığının Türkiye’deki geleneksel ihlali, mevcut TBMM Başkanlığı tarafından tekrarlanmıştır,” dedi.

“Zorla yerinden etme ve insansızlaştırma politikası”

Uca, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“117 gündür sürdürülen sokağa çıkma yasağı ve abluka ile birlikte, Sur ilçesinde yıkımların hala devam etmesi ve her gün onlarca kamyonla Sur’dan hafriyat çıkarılması, devletin bu planlamayı çok önceden yaptığını gösteriyor. Bu durum da aylardır Sur’da sürdürülen çatışmaların çok önceden planlandığı ve belli bir konseptin hayata geçirilmesi için gerekçe yapıldığını ortaya koymaktadır.  Tüm bunlar bir ‘özel savaş’ yöntemi olarak; ‘tehlikeli’ görülen bölgelere dair geliştirilmeye çalışılan ‘zorla yerinden etme ve insansızlaştırma’ politikasını hayata geçirme planıdır.”

Meclis Başkanlığı’na çağrı

Açıklamasında TBMM Başkanlığı’na çağrıda da bulunan Uca, “Kendi kurumsal ciddiyetine uygun davranarak, kendisini hükümete yedekleyen usulsüz karar ve tutumlarından vazgeçmeye davet ediyoruz,” dedi.

“‘Operasyonlar bitti’ ise yasak neden sürüyor?”

İçişleri bakanı Efkan Ala’nın 10 Mart 2016’da “Sur’da operasyonlar bitti” açıklamasına rağmen devam eden sokağa çıkma yasağını da hatırlatan Felaknas Uca, “Açıklamanın üzerinden 18 gün geçtiği halde hala Sur’un 5 mahallesinde abluka devam etmektedir. Bu açıklamadan sonra Sur ilçesinden 28 cenaze çıkarılmış bu cenazeler Malatya, Elazığ ve Diyarbakır illerinin morglarında hala bekletilmektedir. Ailelerin Sur’dan cenazelerini alamadığı ve kamuoyunun bu mahallerde ne olup bittiğine dair hiçbir şekilde bilgi alamadığı bir dönemde alınan ‘acele kamulaştırma’ kararı halkımıza yönelik sürdürülen ‘özel savaş’ politikalarının bir parçası olarak devreye sokulmuştur. Bu karar Sur halkının sürgün edilmesi anlamına gelmektedir. Halkımızı ve kamuoyunu bu hukuksuz uygulamaya karşı duyarlı olmaya, yasal yollardan bu hukuksuz uygulamaya karşı çıkmaya ve demokratik tepkisini ortaya koymaya çağırıyoruz,” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.