Önder: Takvim 2-3 haftaya netleşir

Önder: Takvim 2-3 haftaya netleşir

İmralı'ya yaptıkları son ziyaretin ardından Özgür Gündem Gazetesi’ne konuşan Sırrı Süreyya Önder, çözüm süreciyle ilgili yeni yol haritasının 2-3 haftaya netleşeceğini söyledi.

Çocuklarının PKK tarafından kaçırıldığını söyleyerek eylem yapan anneler nedeniyle hükümet ile HDP arasında gerilim yaşanan bir ortamda HDP’li vekil Sırrı Süreyya Önder süreç için umutlu konuştu.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay hafta sonunda ‘somut adımlar atılması için kararlar alındı’ ifadelerini kullanmıştı. Sırrı Süreyya Önder’e bu ‘yeni aşama vurgusu’ soruldu. Önder, “Bu takvimin sanırım iki üç hafta içerisinde Sayın Öcalan’la ortaklaşılarak bize aktarılacağını düşünüyoruz. Tartışmaları yürütenlerden birisi olarak izlenimim odur ki iki-üç hafta içinde böyle bir ortaklaşma çerçevesi ortaya çıkabilir” yanıtını verdi.

'Hükümetin tutumu ikircikli'

Süreç konusunda tıkanma yaşandığı yönündeki yorumlar hatırlatılan Önder hükümetin tutumuyla ilgili olarak “Süreç kaotik bir hal almıştı. Hükümetin başından beri sürece yaklaşımını belirleyen ana karakteristik özelliği var. Bir ikircikli tutumu. İki tek yanlı. Üç dayatmacı. Dört cesur değil” eleştirisini getirdi.

Önder, sürecin ‘Öcalan’ın iradesi sayesinde yürüdüğü’nü savunurken son gelişmelerin de sürecin doğal sonucu olduğu yorumunu yaptı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan siyasi görüşmeler için ‘hayal’ derken Önder, Öcalan için sürecin başından beri ‘siyasi’ olduğu vurgusu yaptığını belirterek “Sayın Öcalan’ın da devletle görüşmeleri sıklaştı ve ilk defa siyasi bir irade belirdi. Çok kesin ve net cümlelerle anlatılamayacak bile olsa yine de böyle bir irade var” diye konuştu.

“Siyasi heyet görüşmelerinden ne kastediyorsunuz?” sorusuna da “Şimdilik BDP-HDP heyeti ile bakanlar ve AKP’li siyasetçilerin yaptığı görüşmeleri kastediyoruz” yanıtını verdi.

Yasal zemini tarif etti

İstanbul Milletvekili sürecin yasal bir zemine oturtulması gerektiğini savunurken de bu zemini şöyle tarif etti:

Başta Terörle Mücadele Kanunu, pratik ama çok hayati mesele olarak hasta tutsakların meselesinin çözülmesi, -ki fiiliyatta TMK’den kaynaklanan engeller söz konusu. Üçüncüsü yerel demokrasinin güçlendirilmesine dönük yapısal dönüşümler ve bunun kanuni altyapısı. Sayın Öcalan’ın umut verici bir başlangıç olarak nitelediği mesele bunların tümü ve belki de henüz bize Sayın Öcalan tarafından aktarılmayan ama kendisinin umutlu konuştuğu diğer gelişmeler diyebiliriz.

Önder, 10 Ağustos'taki Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nde Kürtlerin Erdoğan'ı destekleyeceği yönündeki yorumlara da "Öcalan 'Önümüzde de demokratik bir fırsat var. Herkes bu doğrultuda seferber olmalı. Ben asla isim önermem’ dedi" şeklinde yanıt verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum