Onbinler Köln'de Erdoğan'ı presto etti

Onbinler Köln'de Erdoğan'ı presto etti

Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya ziyareti Köln'de onbinlerce kişinin katıldığı bir yürüyüşle protesto edildi.

Yoğun polis önlem altında öğle saatlerinde kent merkezindeki meydanda toplanan eylemcilerin sayısı kısa sürede katlanarak onbinlere ulaştı. Erdoğan'ın baskıcı politikaları protesto edildiği eyleme Avrupa'nın bir çok yerinden insanlar aktı.

Avrupa Barış ve Demokrasi Meclisi (ABDEM), Demokratik Güç Birliği bileşenleri ve Avrupa Demokratik Kürt Toplum Kongresi (KCD-E)'nin yanısıra onlarca Alevi örgütünün çağrıları üzerine yapılan yürüyüşe, polis ve organizatörlere göre 40 bin ila 50 bin kişi katıldı.

Resmi rakamlara göre 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma maden ocağı faciasının da kınandığı eylemde, yapılan konuşmalarda Erdoğan, Almanya'daki Türkiyeli göçmenler arasında da ayrılık yaratmak için bu ziyareti gerçekleştirdiği tepkisi dile getirildi.

Soma kurbanlarını anmak için eyleme yoğun bir şekilde işçi kıyafetiyle gelenler vardı. Erdoğan'ı Hitler'e benzeten ve "defolmasını" isteyen döviz ve pankartların özellikle dikkat çektiği yürüyüşde, gençlerin yoğun katılımı da gözlendi.

Kürtler ayrı bir kortej olarak yürüyüşte yerlerini aldılar. Binlerce kişiden oluşan bu kortejlerden birine Avrupa Kürt Dernekleri Federasyonu (YEK-KOM) öncülük ederken, Kürt gençlik hareketi ve Demokratik Alevi Federasyonu FEDA da ayrı kortejlerle arka arkaya yürüdü. Yürüyüşte Ezidiler de katıldı. Kürtlerin bulunduğu korteje yönelik ırkçı bazı kişilerin MHP ve Türk bayrakları ile provokasyonda bulunması nedeniyle iki kez gerginlik yaşandı.

Eyleme Türkiyeli sol örgütler, Ermeni ve Asuri-Süryani örgütler ile Erdoğan'ın gelişine karşı çıkan Alman örgütler kendi bayrakları ve sloganları ile katıldı.

Ayrımcı bir politika yürüten Erdoğan'ın burada yerinin olmadığı tepkisinin yükseldiği eylemde, "Erdogan persona non grata", "AKP faşizmine karşı direniş" yazılı dövizler, AKP'nin faşist olduğunu gösteren semboller, Soma katliamının anıldığı afişler, Okmeydanı'nda hayatını kaybeden iki kişinin fotoğrafları taşındı.

Gezi eylemlerinde rastlanan görüntülerden biri Almanya'da dikkat çekti. Erdoğan karşıtı bu cephede, ulusalcıların da yer aldığı görüldü. "Atatürk'ün askerleriyiz" diyen bir grup, Türk bayrakları ve Atatürk fotoğrafları ile yürüyüşte hazır bulundu.

"Her yer Gezi her yer Taksim" sloganının sık sık atıldığı yürüyüşün ardından Üniversite Parkı'nda yapılan mitingde konuşmalar yapıldı. Türkiye'nin karanlık bir geleceğe sürüklenmeye çalışıldığı yönünde ortak kaygıların dile getirildiği konuşmalarda, özellikle tüm ezilenlerin Gezi sürecini yeniden başlatması mesajı verildi.ANF

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.