Ömer Çelik: Mevcut sistem iyi niyetle yürüyor

Ömer Çelik: Mevcut sistem iyi niyetle yürüyor

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, "Kuvvetler ayrılığı yok; yürütme, yasama bizdeyken başkanlık istiyorsak güç değil, sistem peşindeyiz" dedi.

Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Serpil Çevikcan'a konuşan Ömer Çelik, "Aynı parti içinden çıkmış Cumhurbaşkanı ve Başbakan da olsa bu tamamen iyi niyetle yürür. Şimdi de öyle oluyor. Netice itibarıyla sadece Cumhurbaşkanlığı makamı açısından değil, Başbakanlık makamı açısından, bakanlar açısından bütün yetki-sorumluluk dengesinin net bir şekilde tanımlanması gerekiyor" dedi.

Çelik’in değerlendirmeleri özetle şöyle:

"İfade, basın hürriyeti ve yargı konusunda her ülkenin alması gereken yolların ucu açıktır. Biz ifade özgürlüğünün mağduru olan bir kadroyuz, önünün açılması konusunda son derece ciddi mücadele vererek gelmiş durumdayız. Basına adını koyamadıkları, sadece duyumlarla hareket ettikleri bir baskı olduğu şeklinde bir önyargıları var. İktidarla basın ilişkisi dünyanın her yerinde gerilimlidir. Bu kendi diyalektiği içerisinde süren bir ilişkidir. Birbirlerinin hassasiyetlerini anlamaya dönük kanallar vardır. Ben tabii ki şunu kabul ediyorum. Basın hürriyetinin olmadığı yerde demokrasi olmaz. 

Aynı parti içinden çıkmış Cumhurbaşkanı ve Başbakan da olsa bu tamamen iyi niyetle yürür. Şimdi de öyle oluyor. Netice itibarıyla sadece Cumhurbaşkanlığı makamı açısından değil, Başbakanlık makamı açısından, bakanlar açısından bütün yetki-sorumluluk dengesinin net bir şekilde tanımlanması gerekiyor. Bu sistemde parlamento denetim görevini yapamıyor. Kuvvetler ayrılığı ortadan kalkacak diye yeni sistem tartışmalarının önünü tıkamaya çalışanlar bilsinler ki ortada bir kuvvetler ayrılığı yok. İktidar partisi yasamayı da alıyor, yürütmeyi de alıyor eline. 

Biz eğer güç peşinde koşsak deriz ki yasama da bizde, yürütme de bizde, o zaman mesele yok. Halbuki biz daha iyi sistem açısından bakıyoruz. Kuşkusuz yürütme gücü bizde, yasama gücü de bizde. Bütün bu güç bizim elimizdeyken bile biz sistemde değişiklik istiyorsak demek ki istediğimiz şey daha fazla güç değil, daha iyi bir sistem."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.