Okullarda Kürtçe ders seçme dönemi

Okullarda Kürtçe ders seçme dönemi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) valiliklere gönderdiği yazıda öğrencilerin seçmeli dersleri 02-13 haziran tarihleri arası seçmelerini istedi.

YÜKSEKOVA HABER

HABER MERKEZİ - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) valiliklere gönderdiği yazıda ortaokul 5, 6 ve 7. sınıflarda okuyan öğrencilerin 2014-2015 Eğitim-öğretim döneminde okuyacakları seçmeli dersleri 02-13 Haziran tarihleri arası seçmelerini istedi. Bu seçmeli derslerin içinde Kürtçenin Kurmanci ve Zazaki lehçeleri de yer alıyor. Önümüzdeki dönem 5, 6 ve 7. Sınıfta okuyacak öğrencilerin 6 saatlik ders seçme hakları bulunuyor. MEB’in yaptığı açıklamaya göre okul müdürlükleri ve rehber öğretmen eşliğinde seçmeli derslerin tanıtılması gerekiyor.

Geçen yıl özellikle Kürtçe (Kurmanci ve Zazaki) dersinin seçimi işgüzar okul idarecileri tarafından engellenmişti. Bunun önüne geçmek için de MEB, “İlgili alanda öğretmen yokluğu gerekçesiyle okul yönetimlerince öğrenci ve veliler belli derslere yönlendirilmeyecek” açıklaması yaptı. Seçilen derslere öğretmen ataması yapılmadığında maaş ve ek ders karşılığı öğretmenler görevlendirilecek. Bu noktada 1000’den fazla hazır Kürtçe öğretmenlerinin atanıp atanmayacağı da merak ediliyor.

Kürtçeyi seçtirmeyen müdürler

13 Haziran Cuma gününne kadar seçilebilecek derslerde özellikle Kürtçe dersinin seçiminde sorunlar yaşanıyor. Bu süreçte veli ve öğrencilerden gelen şikayetler de dikkat çekiyor. Bazı öğrenciler, okuldan kendilerine bir bilgilendirme yapılmadığını ve dersleri öğretmenlerin kendilerinin seçeceğini söylediklerini belirtiyorlar. Gelen şikayetlerin bir kısmı da Kürtçe dersini seçmelerine rağmen bunun e-okula işlenmemesiyle ilgili. Bununla birlikte kimi okul idarecilerinin de “Okulumda derslik yetersiz, zaten bu dersin öğretmeni yok” gibi bahanelerle öğrenci ve velileri yönlendirdiği şikayetleri geliyor. Yetkililer bu tür durumlarda velilerin bilinçli olması gerektiğini ve işgüzar okul idarecilerinin şikayet edilmesi gerektiğini belirtiyorlar.

Hükümet’in Kürtçeyle imtihanı

Seçmeli Kürtçe dersi, Haziran 2012’de Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla okullara konuldu. Bu dersi vermeleri için de açılan tezsiz yüksek lisans bölümlerinde Kürtçe öğretmenleri yetiştirildi. Tabii Kürtçe dersi okullarda fiilen iptal edilirken kendilerine atanma sözü verilen Kürtçe öğretmenleri de ortada kaldı. Kürtçe dersinin de kaç kişi tarafından seçildiği hiçbir zaman tam olarak öğrenilemedi. Bu sebeple de Bakan Nabi Avcı, bir defasında 28 bin kişi Kürtçeyi seçti derken sonraki aylarda 19 bin kişi seçti diyerek sürekli çelişkiye düşüyordu. Şimdi Kürtçe dersinin kaç kişi tarafından seçileceği ve Hükümet’in Kürtçe öğretmenlerini görüp görmeyeceği merak ediliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum