ÖGC'den 'uluslararası basın hukukuna uyma' çağrısı

ÖGC'den 'uluslararası basın hukukuna uyma' çağrısı

Özgür Gazeteciler Cemiyeti, son bir haftada gazetecilere yönelik baskı ve hak ihlallerine dikkat çekerek, herkesi "uluslararası basın hukukuna uymaya" çağırdı.

Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC) son bir hafta içinde gazetecilere yönelik baskılara ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, gazetecilerin açık bir şekilde susturulmak istendiğine dikkat çekilerek, gazetecilere yönelik, gözaltı, tutuklama, adli kontrol şartıyla serbest bırakma, para cezası, ev baskınlarında elbiseleri yakma ve sınır dışı etmenin yaygın bir tarz haline getirildiği kaydedildi. İktidarın bu yöntemle sindirme ve korkutmayı derinleştirmek istediği vurgulanan açıklamada, "Özgür Gazeteciler Cemiyeti olarak basın ve basın çalışanları üzerinde tüm bastırma ve sindirme politikalarını şiddetle kınar ve herkesi uluslararası basın hukukuna uymaya ve hayata geçirmeye çağırıyoruz" denildi.

Gazetecilere yönelik hak ihlalleri ve baskıların son bir haftası şöyle: 

* Twitter'da Cizre'yle ilgili paylaşımları nedeniyle gözaltına alınan ve tutuklama talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edilen İMC TV Haber Müdürü Hamza Aktan, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

* Charlie Hebdo dergisindeki karikatürü kendi köşelerine taşıyan Ceyda Karan ve Hikmet Çetinkaya ikişer yıl hapis cezalarına çarptırıldı. Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'nun 12 çizerinin katledilmesinin ardından çıkan özel sayısının kapağını dayanışma için köşelerinde yer verdikleri için yargılanan Cumhuriyet yazarları Ceyda Karan ve Hikmet Çetinkaya'ya ikişer yıl hapis cezası verildi.

* Silopi'de haber takibi yaparken ilçe dışına çıkartılan Alman Haber Ajansı foto muhabiri Uygar Önder Şimşek, bu kez İdil'de Le Corrier gazetesi muhabiri Jeremie Berlioux ile birlikte gözaltına alındıktan sonra yine ilçe dışına çıkarıldı.

* Şırnak'ta JINHA Muhabiri Aysel Işık'ın evini işgal eden özel harekatçılar duvarlara "Her şey sizin bildiğiniz gibi değil JINHA, burası Türkiye" yazarak, evdeki kitap ve giysileri ateşe verdi.

* 17-25 Aralık fezleke ve soruşturmalarıyla ilgili köşe yazıları ve yazı dizisi nedeniyle Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar hâkim karşısına çıktı. Can Dündar, yazdığı yazılarda 'hakaret' ettiği iddiasıyla 28 bin 650 TL adli para cezasına çarptırıldı.

* Batman'da "örgüt üyesi olduğu" iddiasıyla gözaltına alınan DİHA muhabiri Bilal Güldem, tutuklandı. Bilal Güldem ile birlikte tutuklu DİHA muhabiri sayısı 9'a yükseldi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.