Obezite Ortadoğu’da yayılıyor!

Obezite Ortadoğu’da yayılıyor!

Yapılan bir araştırmaya göre, dünya genelinde 2.1 milyar kişi fazla kilo veya obezlik sorunu yaşıyor.

Obezlik uzun süre kalkınmış ülkelerde önemli bir sorun olarak varlık gösterdi. Ancak bu sorunun artık yoksul ülkeleri de etkilediği belirtiliyor.

188 ülkedeki veriler üzerinde inceleme yapan Washington Üniversitesi sağlık değerlendirme enstitüsünün müdür Dr. Christopher Murray, “Obezite, herhangi bir yerde, yaşı veya gelir düzeyi ne olursa olsun herkesi etkileyen bir sorundur” dedi.

Ancak bu sorun tüm ülkeleri benzer düzeyde etkilemiyor.  ABD, Birleşik Krallık ve Avustralya, sorunun fazla yaygın olduğu kalkınmış ülkelerin başında geliyor.  Bu ülkelerde 20 yaşın üzerindeki kişilerin yüzde 60’ının obez veya fazla kilolu durumda.

“Kalkınmakta olan ülkeler” şeklinde sınıflandırılan, Afrika’daki Burkina Faso veya Çad gibi ülkeler ile Ortadoğu, Latin Amerika veya Okyanusya’daki bazı ülkelerde obezite oranı, şimdiden batılı ülkeleri geçti. Özellikle Mısır, Libya ve Suudi Arabistan’da 20 yaşın üzerindeki kadınların yüzde 70’inden fazlası fazla kilolu veya obez oldu.

Araştırmaya göre aşırı kilolu insanların sayısı artmakla birlikte, giderek daha erken yaşlarda gelişiyor. 1980 ile 2013 arasında, dünyada obez çocuk veya gençlerin sayısı yüzde 50 oranında artış gösterdi. Bundan böyle, kalkınmış ülkelerde kız çocuklarının yüzde 22’si ve erkek çocukların yüzde 24’ü obez veya fazla kilolu iken, kalkınmakta olan ülkelerde her iki cinsten fazla kilolu veya obez çocukların oranı yüzde 13 olarak tespit edildi.

Araştırmacı, “Bu artış çok endişe verici” diyerek, çocuklardaki obezitenin, başta kalp, şeker ve çok sayıda kanser gibi hastalıklar olmak üzere, sağlık üzerinde ağır sonuçları olabileceğini söyledi

2012’de The Lancet isimli derginin yayınladığı bir araştırmaya göre, fazla kilo ve obezite sadece 2010 yılı içerisinde 3,4 milyon kişinin ölümüne yol açtı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.