Obama'ya küfreden Duterte, Obama'dan özür bekliyor

Obama'ya küfreden Duterte, Obama'dan özür bekliyor

Obama'ya küfür etmesiyle gündeme gelen Duterte'nin "ABD hala yüzyıl başındaki katliamlarından ötürü özür dilemedi" sözü ile ABD askerlerinin 1906 yılında Filipinler'in Moro bölgesinde gerçekleştirdiği katliamı kast ettiği anlaşıldı.

Pazartesi günü Reuters haber ajansına bir açıklama yapan Duterte, ABD Başkanı Barack Obama ile ASEAN Zirvesi'nde yargısız infazlar konusunda ne konuşulacağının sorulması üzerine "ABD önce yüzyılın başında Filipinler'de yapılan katliamların hesabını versin. Bu konuda hala özür gelmedi" demişti. Sunstar gazetesi, Duterte'nin bu sözleri ile ABD'nin 1906 yılında Solo adasındaki Bud Dojo kraterinde saklanan 600 Müslümanı katletmesi olarak bilinen Moro Krater Katliamı'nı kast ettiğini açıkladı.

Duterte, açıklamasında Filipinler'in artık ABD sömürgesi olmadığı, Filipin halkının buna karşı geçmişte çok mücadele verdiğini ve sadece özgür Filipinler Cumhuriyeti halkına hesap vereceğini de sözlerine ekledi. Duterte, Obama'nın katliamdan dolayı özür dilemesi durumunda, kendisine yönelteceği soruları yanıtlayacağını da belirtmişti.

MORO KATLİAMI

ABD, 1898'de İspanya ile anlaşma yaparak 20 milyon dolar karşılığında sömürgesi "Filipinleri satın almış", ancak Filipin halkı anlaşmaya karşı çıkmıştı. 1902'de dönemin ABD Başkanı Theodore Roosevelt, Filipinler'de savaşın sona erdiğini duyurmuş, ancak bunun Moro halkını kapsamadığını bildirmişti. Moro halkından Jolo kabilesinin ABD yönetimini kabul etmemesi üzerine, 1906'da aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 600 kişi öldürülmüştü. (Sputnik)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.