Nusaybin’deki yasak meclise taşındı

Nusaybin’deki yasak meclise taşındı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Mardin’in Nusaybin ilçesindeki sokağa çıkma yasağı sırasında yaşananlarla ilgili Sağlık ve Eğitim bakanlarına soru önergesi verdi.

Önergelerde, Mardin’de 14 Mart’ta sokağa çıkma yasağı ilan edildiği, yasağın 21 gündür aralıksız devam ettiği belirtildi.

“Yasakların ilan edildiği tüm yerleşim yerlerinde gerekçe olarak ‘vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanması, kamu düzeninin tesis edilmesi’ gösterilse de yüzbinlerce yurttaşın mağdur olduğuna dair haberler de basına yansıdı.”

‘ALINMAYAN CENAZE VAR MI?’

Ayhan, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na şunları sordu:

* Nusaybin’de bakanlığınıza bağlı kaç sağlık kurumu var?

* Sokağa çıkma yasağından önce bu sağlık kuruluşlarına günlük olarak başvuran hasta sayıları ile yasaktan sonra başvuran hasta sayıları kaç?

* Yasaktan önce ve yasaktan sonra ilçede yapılan aşılama sayıları günlük olarak ne kadar?

* Nusaybin ilçesinde sokağa çıkma yasağı öncesinde bakanlığınıza bağlı sağlık kuruluşları tarafından düzenli takibi yapılan, anne, çocuk, kalıcı hastalığı bulunan ve düzenli takibi yapılması gereken hasta sayıları kaç kişiydi? Yasakların başlamasıyla birlikte bu hastaların takipleriyle ilgili almış olduğunuz önlemler neler?

* İlçede 2016 yılı başından bu güne kadar 112 acil çağrı merkezine günlük olarak gelen ve sağlık görevlileri ile ambulansın yönlendirildiği çağrı, vaka ve müdahale sayısı kaç?

* 13 Mart 2016 tarihinden bugüne kadar bakanlığınıza bağlı sağlık kuruluşları morglarına taşınan cenaze sayısı kaç? Bu cenazelerden kaçı yakınları tarafından alındı? Alınmayan cenaze var mı?

‘ÖĞRENCİLER NEREYE GÖNDERİLDİ?’

Ayhan, Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi Avcı’ya da şunları sordu:

* Sokağa çıkma yasağının başladığı tarihten sonra okul kaydını ilçe dışına alan öğrenci sayısı kaç? Bu öğrenciler hangi il ve ilçelere nakillerini aldırdı?

* Bakanlığınıza bağlı eğitim kurumlarında görevli öğretmen ve diğer personel yasak süresince hangi işte görevlendirildi?

* Bakanlığınız tarafından eğitimlerini sürdürmek üzere başka illere gönderilen öğrenci var mı? Varsa eğitimin hangi kademesinde kaç öğrenci; hangi illere gönderildi?

* İlçede bakanlığınıza bağlı eğitim kurumlarının operasyon yürüten güvenlik güçlerine tahsis edildiğine dair basında yer alan haberler doğru mu?

* Sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı yerlerde üniversiteye giriş sınavı, açıköğretim ortaokulu ve açık lisesi sınavları ile TEOG sınavlarına girme çağında olan öğrenci sayıları nedir?

* Yasaklar nedeniyle hem sınavlara hazırlık için gerekli ortamdan yoksun kalma hem de sınava girememe nedeniyle mağdur olan öğrencilerin mağduriyetini gidermek için almış olduğunuz tedbir var mı?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.